Współczynniki trójmianu
Antek: Problem z zadaniem
Wyznacz współczynniki trójmianu y=x2+bx+c, wiedząc, że trójmian osiąga minimum ymin=5 dla
x=−2
Pomożecie?
2 mar 13:15
ICSP: skorzystać z postaci kanonicznej. masz przecież od razu podane a = 1
2 mar 13:20
Antek: Nie rozumiem, mógłbyś jaśniej?
2 mar 13:21
2 mar 13:22
J: | | b | |
−2 = − |
| oraz f(−2) = 5 |
| | 1 | |
2 mar 13:23
Antek: y=(x+2)2+5 czy teraz jasniej
2 mar 13:24
Kaja: postać kanoniczna f. kwadratowej : y=a(x−p)2+q, gdzie p to współrzędna x wierzchołka, a q to
współrzędna y wierzchołka. współczynnik a jest równy 1. zatem y=(x+2)2+5
teraz można to zamienic na postać ogólną: y=x2+4x+4+5
y=x2+4x+9
więc b=4, c=9
2 mar 13:24
Antek: Czyli p=x , a q=y?
2 mar 13:29
Antek: nie
p=xw a q=yw sa to wspolrzedne wierzcholka paroboli
2 mar 13:30
Antek: To co wy sie uczycie w tej szkole ze o takie rzeczy pytasz ?
2 mar 13:31