równanie
pedro: (√2+√3)x+(√2−√3)x=4 , jakie są wasze sposoby na rozwiązanie tego równania?
1 mar 22:14
1 mar 22:15
ZKS:
Można spróbować w ten sposób.
Niech
t
1 = (2 +
√3)
1/2 * x oraz t
2 = (2 −
√3)
1/2 * x
wtedy
| | −b | |
t1 + t2 = 4 ( |
| = 4 przyjmujemy że a = 1 mamy −b = 4 ⇒ b = −4) |
| | a | |
| | c | |
t1 * t2 = ? (obliczyć) ( |
| = ? przyjmujemy że a = 1 mamy c = ?) |
| | a | |
widać że są to wzory Viete'a dla funkcji kwadratowej o zmiennej t
o pierwiastkach t
1 oraz t
2
t
2 − 4t + ? = 0
Dalej chyba wiadomo?
1 mar 22:33
Trivial:
| | √2+√3 | | 1 | |
Zauważ, że √2−√3 = √2−√3* |
| = |
| |
| | √2+√3 | | √2+√3 | |
1 mar 22:33
Trivial: ZKS, przekombinowałeś.
1 mar 22:35
ZKS:
Chciałem inny troszkę sposób pokazać.
1 mar 22:41