okrąg
bezendu:

Oblicz pole wycinka koła o środku w punkcie A jeśli pole rombu ABCD wynosi 2
√2 , a kąt
ostry rombu ma miarę 4 5
0
a=r
a=2
P=0,5π ale jest źle czemu ?
1 mar 20:45
Janek191:
Najpierw oblicz r :
Pr = r2*sin 45o = 2√2
1 mar 20:54
bezendu:
przecież już to wyliczyłem a=2
1 mar 20:57
Janek191:
Wynik jest dobry

P
w = 0,5 π
1 mar 20:58
bezendu:
Dzięki.
1 mar 21:01
Mila:
Może chodzi o to co poza rombem:
1 mar 21:02
bezendu:
Polecenie przepisane jest dobrze.
1 mar 21:04
Mila:
A jaką masz odpowiedź.?
1 mar 21:05
bezendu:
O dziwo 2,5π ?
1 mar 21:06
Mila:
| | π | | 7 | |
Jeden wycinek ma pole |
| , a drugi |
| π. |
| | 2 | | 2 | |
1 mar 21:14
bezendu:
Wracam chyba jednak do trójkątów bo jeszcze nie wszystko mam skończone.
1 mar 21:15
bezendu:
Okrąg wpisany w trójkąt prostokątny ABC o bokach długości |AB | = 8,|BC | = 6,|AC | = 10 jest
styczny do boków AC i BC w punktach D i E . Proste DE i AB przecinają się punkcie F .
Oblicz pole trójkąta EBF
Proszę o rysunek.
1 mar 21:21
Eta:
1 mar 21:28
bezendu:
Mogę policzyć długość odcinka EB tylko, że jeszcze potrzebuje |FB| ?
1 mar 21:30
Mila:
1 mar 21:30
bezendu:
No i chyba tylko EB umiem policzyć.
1 mar 21:32
Eta:
W takim razie zostawiam cię z
Milą
1 mar 21:37
Eta:
Wykaż ,że trójkąt SEC jest przystający do trójkąta FBE i po b
ólu
1 mar 21:40
bezendu:
Dobrze, i dziękuję za rysunek( Proszę nie usuwać !)
1 mar 21:42
bezendu:
I nie mogę wymyślić nic.
1 mar 22:05
Eta:
1 mar 22:09
bezendu:
Tylko ja nie wiem z czego wynika, że tę kąty tak lezą. Proszę o wytłumaczenie.
1 mar 22:12
Eta:
r=2 to oznaczasz na przeciw "r" kąt o mierze α ...jasne?
i trójkąty są prostokątne zatem kąty β mają też równe miary
to z cechy (kbk) są przystającymi
1 mar 22:16
bezendu:
I to wszystko do tego zadania ?
1 mar 22:19
Eta:
| | 1 | |
No i pole już prosto P= |
| *2*4=... |
| | 2 | |
1 mar 22:20
bezendu:
Tak, wiem dziękuję, męczy mnie ta planimetria okropnie...!
1 mar 22:25
Eta:
Etam

bardzo przyjemny dział matematyki
1 mar 22:28
bezendu:
Bardzo nie zrozumiały dział matematyki.
1 mar 22:28
Eta:
1 mar 22:29
Godzio:
Trzeba narobić zadań tysiąc pięćset sto dziewięćset
1 mar 22:29
Eta:
Hej
Godzio skąd Ty to wiesz?
1 mar 22:31
bezendu: Na tyle nie mam czasu, mam na kartkach 600 zadań z planimetrii
1 mar 22:31
1 mar 22:35
bezendu:
To mam porozwiązywane ale zostawiam zawsze albo przeważnie planimetrię bo nie wiem jak ruszyć.
1 mar 22:37
Eta:
Chodzi mi o dzisiejszy arkusz nr.1 z rozszerzenia (matura 2014)
1 mar 22:47
bezendu:
Dziś nie robiłem żadnego arkusza jeszcze.
1 mar 22:49
bezendu:
Ten dowód robiłem ostatnio, nie zrobiłbym tylko chyba tego z planimetrii więc arkusz jak
najbardziej
1 mar 22:52
bezendu:
Zrobiłem już prawie cały arkusz. Ale tej planimetrii nie mogę ruszyć
1 mar 23:24
Mila:
To, którego nie umiesz?
1 mar 23:34
bezendu: Tego z tymi sinusami. Ale tym jutro się jeszcze zajmę.
1 mar 23:39
hugo:

Oblicz pole wycinka koła o środku w punkcie A jeśli pole rombu ABCD wynosi 2√2 , a kąt
ostry rombu ma miarę 4 50
Powiedzcie mi jak a = 2?
Jak mamy tam rąb:
a − podstawa
h− wysokość
| | 1 | |
To a = 2h <=> P=ah=2√2 = |
| a2=2√2 =/= 2 |
| | 2 | |
2 mar 01:13
2 mar 01:33