Planimetria
michael :
Z punktu A leżącego na okręgu o środku O poprowadzono dwie prostopadłe do siebie cięciwy o
długościach 5 cm i 12 cm. Oblicz pole P koła ograniczonego tym okręgiem.
Kompletnie nie kumam tego
1 mar 20:26
1 mar 20:27
michael : nie wiem jak tu się rysunki rysuje
1 mar 20:29
sushi_ gg6397228:
z boku jest "rysuje" i mozna sie bawic metodą prób i błędów
Czy rysunek jest zrobiony w zeszycie ?
1 mar 20:30
Eta:

R=........ P=πR
2=.......
1 mar 20:35
michael : nie wiem jak rysunek
1 mar 20:38
michael : 52+122=R2
1 mar 20:41
ZKS:
Naprawdę ciężko jest zastosować twierdzenie Pitagorasa.
Nie widzisz ile wynosi przeciwprostokątna na rysunku który zrobiła Eta?
1 mar 20:47
michael :
122+52=R2
144+25=R2
R=√169=13
1 mar 20:55
Eta:
122+52=(2R)2 ..... ⇒2R=13 to R=....
1 mar 20:57
Antek: michael teraz mysli intensywnie ile to jest 13:2
1 mar 21:10
michael :
122+152=(2R)2
144+25=4R
jak ci wyszło 2R=13
1 mar 21:10
Eta:
1 mar 21:10
Eta:
4R2=169 ⇒ 2R=13
1 mar 21:11
Antek: (2R)2=4R2 a nie 4R
1 mar 21:12
michael :
R=6,5
ale nie wiem jak wyszło ci z 2R a mi 4R
1 mar 21:14
Eta:
(2R)2= 4R2
1 mar 21:15
michael : no i dalej 4R2 a skąd wyszło ci 2R
1 mar 21:16
Eta:
No to zapisz tak: 2R=c
c2=122+52 ⇒ c=√169=13 to 2R=13 ⇒ R=....
1 mar 21:16
Antek: √4R2= √4*√R2=2*R ze wzoru √a*b=√a*√b
1 mar 21:18
michael : a i czemu nie 4R tylko 4R2
1 mar 21:18
ZKS:
2R * 2R = ?
1 mar 21:19
Eta:
Ojj chłopie ..... (2*R)2= 22*R2= 4R2 ( czy jesteś w podstawówce w 2 klasie?
1 mar 21:20
1 mar 21:21
Eta:
@
ZKS a jak nie wie ile to jest 2R*2R i napisze 4R ?
1 mar 21:21
michael :
122+52=2R2
144+25=4R2
2R=√169=13
R=13\:2
R=6,5
1 mar 21:27
ZKS:
To już bym go zostawił w przekonaniu że on ma racje z tym 2R * 2R = 4R.
1 mar 21:27
michael : nie śmiejcie się ze mnie nie jestem dobry z matmy
1 mar 21:29
Eta:
Nawet
baaardzo dobry 
teraz jeszcze P(koła)= ....
1 mar 21:29
ZKS:
Nikt się nie śmiej widzisz żeby ktoś się śmiał. My tylko ubolewamy nad tym.
1 mar 21:30
michael :
P=πR2
P=3,14*6,52
P=132,66
1 mar 23:00
Antek: Raczej zapisz to tak Pk≈42,25π cm2
1 mar 23:05
michael :
a tak jak napisałem wyżej to źle
1 mar 23:09
Antek: Raczej zle bo π jest liczba niewymierna i nie rowna sie dokladnie 3,14 . Mozesz to zapisac tak
P≈132,66 cm2 ( nie zapominaj na koncu podac jednostek) Dlatego lepiej jest pisac to π
Popraw sobie w poscie z 23:05 na Pk= 42,25πcm2. Dobrze ?
1 mar 23:23