plani
jerey:

Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny, znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców
dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu.
h=2r
d=
√42+82 ⇒d=4
√5
a+b=c+d
i nie mam pomysłu jak ruszyc to zadanie
1 mar 19:21
1 mar 19:23
wredulus_pospolitus:
r −−− wysokość narysowanego trójkąta, spuszczona na bok 'd'
masz pole trójkąta (prostokątny w końcu jest) ... nasz 'd' ... więc znasz 'r'
stąd znasz 'h' = 'c'
c+d = a+b
i liczysz pole
1 mar 19:24
Eta:
@
bezendu .... sam nie chcesz gotowców , ale gotowce podajesz innym
1 mar 19:24
jerey: dzieki wredelus
1 mar 19:27
jerey: wredulus*
1 mar 19:27
Eta:
"wredus"
1 mar 19:28
bezendu:
Nie podaję gotowców, tam były wskazówki ! A po drugie ja zawsze zaznaczam, że nie chcę gotowca,
a tutaj nic takiego nie widzę...
1 mar 19:30
Eta:
1 mar 20:08