Planimetria cd
bezendu:

W trapez prostokątny można wpisać okrąg. Jedna z jego podstaw ma długość a , druga jest trzy
razy dłuższa. Oblicz pole trapezu oraz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu
Odcinek łączący środki ramion ma 2a, jak wyliczyć h,
4a=AD+CB
25 lut 19:28
Eta:
| | 1 | |
Z warunku wpisania okręgu w trapez: h+c=4a ⇒ c= 4a−h , h∊(0, |
| a) |
| | 4 | |
i z tw. Pitagorasa w trójkącie BEC
h=......
25 lut 19:38
bezendu:
| | 1 | |
Dziękuję ślicznie  Tylko czemu h∊(0, |
| a) ? |
| | 4 | |
25 lut 19:46
Eta:
c=4a−h , c>0 ⇒ 4a−h>0 h< 4a ⇒h∊(0,
4a) ( tak ma być .... sory za zły wpis
25 lut 19:47
bezendu:
OK.
25 lut 19:48
bezendu:

Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny, znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców
dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu
Hmm ? wskazówkę proszę
25 lut 20:27
Mila:
Rysunek nie koresponduje z danymi.
25 lut 20:29
zawodus: Od ramienia
25 lut 20:30
bezendu:

Ja przeczytałem podstawy.
25 lut 20:32
zawodus: Liczysz Wysokość tego trójkąta z wierzchołka S. Czym ten odcinek jest dla okręgu?
25 lut 20:39
bezendu: ?
25 lut 20:47
zawodus: Ten trójkąt jest prostokątny. Dlaczego?
25 lut 20:51
Mila:
Promień jest prostopadły do ramienia w punkcie styczności, to jest wysokością opuszczoną na BC.
Już Ci wcześniej wyjaśniane było, że ΔBSC jest prostokątny
Możesz obliczyć |BC|, potem pole Δ na dwa sposoby.
25 lut 20:52
bezendu:
Wcześniej ? Ale punkt C nie jest punktem styczności.
25 lut 20:56
zawodus: ale Wysokość trójkąta z punktu S jest.
25 lut 21:00
zawodus: W ciągu ostatniego tygodnia było podobne zadanie.
25 lut 21:02
Eta:

(x+y)
2= 80 ⇒ x+y=.......
P(tr)= 2r
2+ P(tr FBCG) = .....
25 lut 21:27
bezendu:
To, że w trójkątach CSE oraz BSE są kąty proste to pewne ale CSB ?
25 lut 21:32
Eta:
Środek okręgu wpisanego znajduje się w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów
i 2α+2β= 180o ⇒ α+β= 90o= |<BSC|
25 lut 21:36
Mila:
Środek okręgu wpisanego w wielokąt leży na przecięciu dwusiecznych kątów .Eta zaznaczyła
odpowiednio.
2α+2β=180 suma kątów przy ramieniu trapezu
α+β=90⇔∡CSB=90 z sumy katów w Δ
25 lut 21:37
Eta:
25 lut 21:38
bezendu:
Dziękuję, już zrozumiałem.
25 lut 22:00
Eta:
"zrozumiałeś" −−−− teraz zapamiętaj tę własność!
25 lut 22:01
bezendu:
Są jeszcze jakieś własności odnośnie trapezu prostokątnego ?
25 lut 22:05
bezendu:
Pole trapezu prostokątnego opisanego na okręgu jest równe 5, a obwód trapezu wynosi 10. Oblicz
długość promienia okręgu
r=1 tak ?
25 lut 22:17
zawodus: Jak Dobrze podstawiłeś do wzoru to tak
25 lut 22:41
Eta:
Napisz jak rozwiązywałeś .... jestem ciekawa
25 lut 22:46
bezendu:
obwód wynosi 10 więc a+b+c+d=10
a+b=5
h=2
r=1
Gorszy jest trapez równoramienny brrr...
25 lut 22:48
Mila:
P=p*r, gdzie p− połowa obwodu
p=10:2=5
5=5*r⇔r=1
25 lut 22:57
bezendu:
Czy w trapezie równoramiennym przekątna zawsze zawiera się w dwusiecznej kątów ?
25 lut 22:58
Eta:
Ooo ..
Mila już napisała
25 lut 22:59
Eta:
25 lut 23:00
bezendu:

Mam trapez równoramienny którego dłuższa podstawa ma długość 10 a przekątna ma długość 8
obliczyć pole trapezu
Wskazówka,
nie prawie gotowiec... !
25 lut 23:11
zawodus: To zadanie ma za mało danych
26 lut 09:01
wredulus_pospolitus:

to są trzy z całej rodziny trapezów równoramiennych spełniających podane przez Ciebie warunki,
jak widzisz ... zbyt mało danych ... konieczne by było otrzymać jeszcze jakiś kąt, jakaś
proporcja, cokolwiek.
26 lut 09:08
bezendu: Tyle jest danych tylko, zadanie z pazdro
26 lut 13:34
wredulus_pospolitus:
musi coś jeszcze być ... jakakolwiek dodatkowa informacja ... czyli coś na czym można oprzeć
wybór konkretnego czworokąta z rodziny zaprezentowanej o 9:08
26 lut 13:38
zawodus: Zobacz jeszcze raz

Jak nie to zadanie źle ułożone
26 lut 14:05
bezendu: Sprawdzałem, dobrze przepisałem
26 lut 17:37
Mila:
Nie jest wpisany w okrąg?
26 lut 17:38
Piotr 10: bezendu to zadanie ze zbioru zadań z Pazdro ( taki czerwony) ?
26 lut 17:39
bezendu: Nie, nie ma nic w treści o okręgu. Skoro nie da się policzyć to biorę się za inne zadania.
26 lut 17:42