pigor: ..., no to rozwiązanie analityczne np. takie :
dane równanie
|−2x+1−3|= p2−1 ⇔ |
2x+1−3|= p
2−1 ma 2 rozwiązania ⇔
⇔ p
2−1>0 i
2x+1−3= 1−p
2 v
2x+1−3= p
2−1 ⇔
⇔ |p|>1 i (
2x+1= 4−p
2 v
2x+1= p
2+2) ⇔
⇔ (*)
p<−1 v p>1 i (x+1=
24−p2 v x+1=
2p2+2) ⇒
⇒ x=
24−p2−1 v x=
2p2+2−1 będą różnych znaków ⇔
⇔ (
24−p2−1) (
2p2+2−1)< 0 /*(p
2+2) ⇔
⇔ (
24−p2−1) (2−p
2−2)<0 ⇔ 1+
2p2−4< 0 ⇔ (p
2−2)(p
2−4)< 0 ⇔
⇔ (p+
√2)(p−
√2)(p−2)(p+2)< 0 ⇔ −2< p<−
√2 v
√2< p< 2 , a
stąd i z (*) ⇔
p∊(−2;−√2) U (√2;2) − szukany
zbiór wartości p. ...