A(5;1) i B(9;3)
Punkt C leży na symetralnej odcinka AB.
Symetralna AB to zbiór wszystkich punktów jednakowo odległych od punktów A i B.
P(x,y) − dowolny punkt symetralnej AB.
√(x−5)2+(y−1)2=√(x−9)2+(y−3)2 /2
(x−5)2+(y−1)2=(x−9)2+(y−3)2
x2−10x+25+y2−2y+1=x2−18x+81+y2−6y+9
−10x+26−2y=−18x−6y+90
4y=−8x+64
s: y=−2x+16 symetralna AB
|AB|=√42+22=√20=2√5
| 1 | ||
PΔABC=10= | *2√5*h⇔ | |
| 2 |
| 10 | 10√5 | |||
h= | = | =2√5 | ||
| √5 | 5 |
| 5+9 | 1+3 | |||
S=( | , | )=(7,2) wsp.środka AB | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 3 | |||
3=9a+b⇔a= | ,b=− | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 3 | |||
y= | x− | postać kierunkowa równania prostej AB | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
PΔABC=10= | *2√5*h⇔ | |
| 2 |
| 10 | 10√5 | |||
h= | = | =2√5 | ||
| √5 | 5 |
| |xc−2(−2xc+16)−3| | ||
d= | =2√5 | |
| √1+4 |