Pole czworokąta
Nokia: Czy da się to obliczyć bez stosowania geometrii analitycznej ?
Dany jest kwadrat ABCD o boku długości 2. Niech E, F będą środkami boków DA i AB. Odcinki CE
oraz AC przecinają odcinek DF odpowiednio w punktach G i H. Oblicz pole czworokąta AHGE.
Proszę o pomoc.
1 mar 16:54
Mila:

1) ΔFAD≡ΔCDE⇒ΔEGD jest Δprostokątnym i podobnym do ΔCDE w skali
|EC|
2=2
2+1
2=5
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
k= |
| ⇔PΔEGD=( |
| )*PΔEDC= |
| * |
| *1*2= |
| |
| | √5 | | √5 | | 5 | | 2 | | 5 | |
| | 1 | |
2) ΔAFH∼ΔDCH cecha kkk w skali |
| ⇔ |
| | 2 | |
|HK|=1x
|MH|=2x, x − wspólna miara
1x+2x=3x⇔3x=2
1 mar 17:21