zapisz funkcje w postaci kanonicznej. Z góry dziekuje za rozwiązanie !:)
ruda: x
2+6x+9
3x
2−6x+3
−x
2−4x+1
3x
2+2
−2x
2−4x−9
1 mar 10:07
1 mar 10:08
Tadeusz:
... a Twoje próby gdzie? ... tylko gotowca? −
1 mar 10:09
5-latek: np a) y=x2+6x+9 to postac ogolna a kanoniczna to y=(x+3)2 Ruda zauwazylas wzor skroconego
mnozenia tutaj
1 mar 10:11
Tadeusz:
... ona tylko wrzuciła zadanka a wieczorkiem wpadnie po gotowce ... i lekcje odrobione −
1 mar 10:22
ruda: mam poprawke i mam 50 podobnych zadań i sie nie wyrabiam bo jeszcze do spr z biologi sie ucze i
z wosu dlatego napisałam
1 mar 10:29
Tadeusz:
... czy poprawkę załatwi to, że ktoś tu rozwiąże te zadania?
TO TY MASZ UMIEĆ PORADZIĆ SOBIE Z NIMI −
1 mar 10:31
ruda: zawsze daje komuś do rozwiązania 4 lub 5 przykładów i ucze sie z nich na wzór wtedy zapamiętuje
po prostu myslałam że ktos mi pomoże ale jak nie to spoko
1 mar 10:32
Tadeusz:
... otwórz książkę na stronie z postacią kanoniczną ... na prawo masz rozpisane jak
tworzy się postać kanoniczną z postaci ogólnej −
1 mar 10:36
ruda: np f(x)=x
2+6x+9
a=1
b=6
c=9
Δ=6
2−4*1*9
Δ=36−36
Δ=0
i potem obliczyć p i q
1 mar 10:36
5-latek: Tak . . Wyszla delta 0 a co to oznacza ?
1 mar 10:38
ruda: wyszło mi potem że p ma −3 a q=0 czyli do wzoru y=(x−3)2=0 ?
1 mar 10:43
ruda: +0 miało byc xd
1 mar 10:43
5-latek: p=−3 i q=0 i tu do tego momentu dobrze Dalej juz jest zle
Po pierwsze nie moze byc dwoch znakow rownosci tak jak u ciebie
Po drugie postac kanoniczna jest taka y=a(x−p)2+q wiec bedzie tak
y=1(x−(−3))2+0 to jedynke pominiemy i zero tez i bedzie tak y=(x+3)2
Napisalem CI wyx zej ze to wzor skroconego mnozenia (a+b)2= a2+2ab+b2
Moglas sie zorientowac po tym z edelta wyszla 0 .
Teraz nastepny przyklad rozwiazuj sprawdze
1 mar 10:50
ruda: 3x
2−6x+3
a=3
b=1
c=3
Δ=1
2−4*3*3
Δ=1−36
Δ=−35
i to nie ma rozwiązania bo delta <0
1 mar 10:58
5-latek: Nawet zeby delta wyszla ujemna to postac kanoniczna zapiszemy .
Delta zle policzona bo b=−6 popraw
1 mar 10:59
ruda: a to juz widze przez pomyłke napisałam
czyli znowu p i q liczyc ?
1 mar 11:01
5-latek: Tak .
1 mar 11:02
ruda: 3x2−6x+3
a=3
b=−6
c=3
Δ=62−4*3*3
Δ=36−36
Δ=0
to wyszlo mi tak samo znów 0
1 mar 11:05
5-latek: I tak mialo wyjsc wiec teraz policz p i q i napisz postac kanoniczna tej funkcji
1 mar 11:07
ruda: p wyszło −1 q ma 0
y=(x−(−1))2+0
y=(x+3)+0 czy bez tego 0 ?
1 mar 11:09
5-latek: | | −b | | −(−6) | | 6 | |
Policzylas zle przeciez p= |
| to p= |
| = |
| =1 i q=0 |
| | 2a | | 6 | | 6 | |
Postac kanoniczna tez napisana zle
Zapamietaj postac jest taka
y=a(x−p)2+q
Teraz patrz na ta postac i wpisujesz swoje dane
a=3 bo przy x
2 stoi 3 p=1 i q=0
Tego zera nie wpisujesz mozesz go pominac
Zapisz teraz ta postac
1 mar 11:14