funkcje
Magda: Dana jest funkcja f(x)=−2x2−6x+1. Przedstaw wzór tej funkcji w postaci kanonicznej i
iloczynowej. Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x).
28 lut 19:13
28 lut 19:16
Magda: a jeżeli mam już obliczoną postać kanoniczną:
f(x)=−2*(x+3/2)2+22/4
to zostawiać w takiej postaci czy upraszczać?
28 lut 19:21
Piotr:
co chcesz upraszac ? powrocic do postaci ogolnej ?
28 lut 19:28
ICSP: | | 3 | | 22 | | 3 | | 11 | |
f(x) = −2(x + |
| )2 + |
| = −2 * [(x + |
| )2 − |
| ] = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | √11 | | 3 | | √11 | |
= −2(x + |
| + |
| )(x + |
| − |
| ) − postać iloczynowa |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 lut 19:33
Piotr:
a kto to rozwiazał ?

nic nie widać
28 lut 19:50
zawodus : To nie byłem ja, ale wiem kto
28 lut 19:52
Piotr:
ja też wiem ale czekam aż się ujawni
28 lut 19:53
ICSP: To również nie ja
28 lut 20:24