tw. sinusów cosinusów. planimetria
asd: w trojkat rownoramienny wpisano okrąg. Ramie trojkata ma √6 a kat miedzy ramionami ma 30
stopni. oblicz pole tego kola
Potrzebuje na szybko
28 lut 12:16
28 lut 12:23
J: Cześć "5−latek"

, tutaj ma być okrąg wpisany w trójkąt
28 lut 12:25
J:
1) Z twierdzenia cosinusów oblicz podstawę.
2) Z Pitagorasa wysokość
3) Oblicz pole trójkąta P
| | 2P | |
4) Promień koła r = |
| , abc boki trójkąta |
| | a + b + c | |
28 lut 12:28
asd: ile powinna wyjść podstawa? mi wyszła
√6 co mnie trochę dziwi bo ramiona wynoszą tyle samo.
28 lut 12:32
asd: liczyłem w tw. cosinusów
28 lut 12:32
J: Żle policzyłeś.
28 lut 12:38
n3rv: ja równiez licze i nie wychodzi nie policzłbyś tego ?
28 lut 12:40
5-latek: Czesc
J
Czasami tak mam ze za szybko czytam . ADHD
28 lut 12:42
asd: Proszę o policzenie. Ja już się meczą i mi nie wychodzi a potrzebuje to zadanie na za 10 min
28 lut 12:52
J: a2 = (√6)2 + (√6)2 − 2(√6)(√6)cos30o
28 lut 12:53
J: a = √6(2 − √3)
28 lut 12:55
5-latek: a=3−√3
28 lut 13:08
J: ?
28 lut 13:10
5-latek: Czyzby znowu za szybko
√12−6√3=
√(3−√3)2=|3−
√3|= 3−
√3 tak to policzylem

)
28 lut 13:14
J: OK. Nie zwróciłem uwagi

, ale i tak czas już chyba minął
28 lut 13:19
5-latek: Chyba tak .

No to teraz moge isc spokojnie do pracy a Tobie zycze milego weekendu
28 lut 13:21
J: Wzajemnie
28 lut 13:28