funkcja
zbychu: Podaj równanie paraboli y=ax2 i współrzędne wektora przesunięcia,jeżeli po przesunięciu
paraboli otrzymano wykres funkcji F określonej wzorem: a)f(x)=1/2(x−2)2+1 b)f(x)=−3/4x2−2
co ja mam tu zrobic?
26 lut 22:37
Janek191:

y = a x
2
a) f(x) =
12( x − 2)
2 + 1
więc
→
a =
12 w = [ 2 ; 1 ]
Odp. y =
12 x
2
================
y =
12 x
2 − parabola koloru czerwonego
27 lut 00:32
27 lut 00:35
Janek191:

b) y =a x
2
f(x) = −
3x x
2 − 2 = −
34*( x − 0)
2 + 2
więc
→
a = −
34 w = [ 0 ; − 2 ]
Odp. y = −
34 x
2 −parabola koloru czerwonego
=================
27 lut 00:37
Janek191:
Pomyłka

Powinno być : f(x) =
−34 x
2 − 2 = −
34*( x − 0)
2 − 2
27 lut 00:39