123
qu: Oblicz wartość funkcji f(x) = | 2x−1 −3| dla argumentów x0 = log2 5 + log 2 5 * log2 5.
Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe od f(x0}
26 lut 21:41
Ajtek:
Wzorki na logarytmy znam?
26 lut 21:45
qu: x0 = log2 5 +1 ?
i co dalej, jakaś podpowiedź ?
26 lut 22:15
Ajtek:
Czy x
0=log
25+log
25*log
52
26 lut 22:26
qu: no no, źle przepisałem
26 lut 22:37
Ajtek:
No i nie wiesz co dalej
26 lut 22:39
qu: generalnie to nie
już pozapominałem to logarytmy i funkcje
26 lut 22:42
26 lut 22:44
qu: do tego wzoru funkcji mam podstawić x0 ?
26 lut 22:47
Ajtek:
Masz podstawić do swojej funkcji zgodnie z tym wzorem

.
26 lut 22:49
qu: 2log2 5+1 − 3 ?
6−3 = 3 ?
26 lut 22:54
Ajtek:
Nie

Twoja funkcja:
f(x) = | 2
x−1 −3|
x0=log2 5 +1
f(x) = | 2
(log2 5 +1)−1 −3|
Rozumiesz?
26 lut 22:58
qu: do tego momentu teraz tak
i
(log2 5+1) −1
mogę opuścić nawias
log 2 5 ?
26 lut 23:01
Ajtek:
26 lut 23:02
qu: i co teraz ?
26 lut 23:05
Ajtek:
Masz coś takiego:
f(x)=|2log25−3|
Teraz stosujesz tamten wzorek odnośnie 2log25
26 lut 23:06
qu: 5−3=2 ?
26 lut 23:10
Ajtek:
No a nie
26 lut 23:11
qu: Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe od f(x0}
większe od 2 ?
26 lut 23:15
Ajtek:
Na to wychodzi

.
26 lut 23:16
qu: jeden wzór i całe zadanie
a wydawało się takie trudne
to x
0 jakoś mnie straszyło a to po prostu x
dobra, dzięki za cierpliwość
26 lut 23:19
Ajtek:
Powodzenia

.
26 lut 23:23