matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Anime2:
proszę o pomoc w tych zadaniach! Kompletnie tego nie rozumiem...:( 1.sinα= u
√
3
/2Oblicz wartość wyrażenia cosα
2
−2 2.oblicz wartość wyrażenia tg 30 stopni −sin30 stopni
26 lut 19:24
agulka:
1).
√
3
sinα=
2
3
sin
2
α=
4
3
1
sin
2
α+cos
2
α=1⇒cos
2
α=1−sin
2
α⇒cos
2
α=1−
⇒cos
2
α=
4
4
1
cos
2
α−2=
−2=...
4
√
3
1
2
√
3
−3
2). tg30
0
−sin30
0
=
−
=
3
2
6
26 lut 19:33
Lorak:
√
3
1) cos
2
α − 2 = 1 − sin
2
α − 2 = −sin
2
α − 1 Teraz wystarczy podstawić sinα =
2
2)
https://matematykaszkolna.pl/strona/421.html
26 lut 19:35
Anime 2:
dzięki
26 lut 19:42