Z cyfr
Matejko: Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesięciocyfrowe. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby
parzystej lub podzielnej przez 3
wiem że wszystkich jest 89
26 lut 19:01
Matejko: i że parzystych jest 88
26 lut 19:02
Matejko:
26 lut 19:08
Matejko: odświeżam
26 lut 19:37
Mila:
|Ω|=2
9
(1,xxxxxxxxx)
Pierwsza cyfra 1, każda następna na dwa sposoby
1) parzysta
(1,xxxxxxxx0)
2
8
2) Podzielna przez 3
kombinuj
....
26 lut 19:49
Matejko: nie wiem
27 lut 15:15
Matejko: poproszę wskazówkę
27 lut 15:15
J: Liczba jest podzielna przez 3, jesli suma jej cyfr jest podzielna przez 3.
Interesują Cię wszystkie możliwe układy 3 jedynek, 6 jedynek i 9 jedynek.
27 lut 15:29
Matejko: wiem do tego doszedłe. Nie wiem jak to napisać że jedynka jest jedna z przodu więc jej nie
liczymy tak? dlaczego 9 po 2 koleżanka wyżej napiasała, dlaczego nie 2*9! bo 2 jedynki i na
9! możemy je rozłożyć
27 lut 16:21
Matejko: ok jest 9 po 2 potem 9 po 5 i 9 po 8 i co dalej? Jak uwzględnić jeszcze zera( ich
rozmieszczenie)
27 lut 16:23
Matejko:
27 lut 16:38
Mila:
AD2)
Wybrałeś 2 miejsca dla jedynek, to na pozostałych miejscach są zera.
3) 6 jedynek
(1,111110000)
4) 9 jedynek
(1,111111110)
Następna sytuacja
Liczby parzyste i podzielne przez 3.
(1,xxxxxxxx0)
kombinuj i licz.
27 lut 16:43
Matejko: 9 po 5 =126
9 po 2=36
9 po 8 to 9
i teraz to co mówisz czyli 8 po 2 8 po 5 i 8 po 8 tak? ale dlaczego to "Następna sytuacja
Liczby parzyste i podzielne przez 3." też liczymy? w zadaniu jest parzystej lub podzielnej
przez 3
27 lut 16:46
wredulus:
Matejko ... ale.policzyles najpierw wszystkie parzyste (w tym te podzielne przez 3) pozniej
wszystkie podzielne przez 3 (w tym ten parzyste).
Wiec de facto dwa razy policzyles parzyste i podzielne przez 3
27 lut 16:48
Matejko: ok to już liczę sec
27 lut 16:51
Mila:
27 lut 16:53
Matejko: | | | | | | | |
odjąłem | | | i wyszło dziękuje bardzo. A mam pytanie jeszcze teraz się |
| | | | |
dodawało rozwiązania i odejmowało a kiedy się mnoży bo nie wiem czy mnożyć czy dodawać?
27 lut 16:56
wredulus_pospolitus:
dodajesz rozwiązania gdy masz dwa osobne zdarzenia ... to tak jak w nierównościach masz dwa
różne przypadki ... z każdego przypadku masz jakiś wynik ... to ostatecznym wynikiem jest suma
tych dwóch wyników
mnożysz gdy obliczasz prawdopodobieństwa w ramach jednego przypadku ... np. tak jak masz
| | 1 | |
funkcję f(x) = |
| + √logx7 i masz wyznaczyć dziedzinę tejże funkcji |
| | x−1 | |
27 lut 17:04
Mila:
|BUD|=|B|+|D|−|B∩D|
27 lut 17:09
Matejko: dziękuje
27 lut 17:12
Mila:
27 lut 17:13
Matejko: a mam jeszcze pytanie dlaczego omega to 39 a nie 93?
27 lut 17:13
Mila:
Napisałam z wyjaśnieniem 19:49 czytaj uważnie.
27 lut 17:20
Matejko: ok dzięki
27 lut 17:36
Matejko: a powiedz mi jeszcze kiedy sie stosuje schemat Bernoulliego a kiedy inne takie coś
27 lut 17:36
27 lut 18:21