zadanie
Eta: Zadanie dla
Wazyl 
W trapezie ABCD o podstawach AB∥CD i |AB|=a, |CD|=b , a>b
na przedłużeniu podstawy DC obrano punkt M tak,że prosta AM podzieliła trapez
na dwie części o równych polach.
| | a(a−b) | |
Wykaż,że |CM|= |
| |
| | a+b | |
26 lut 18:01
Eta:
No i
Wazyl się "zmył"

( a tak prosił o zadanie
26 lut 18:11
bezendu:
26 lut 18:13
Eta:
bezendu .. też możesz rozwiązać
26 lut 18:15
bezendu:
Jeżeli rozwiąże swoje zadania to zajrzę tutaj
26 lut 18:15
Wazyl: Nie zmyłem się tylko robiłem ciąg geometryczny

Dziękuję
ETO. Jak wymyśle to napisze
26 lut 18:18
Wazyl:

Jest ok rysunek?
26 lut 18:22
Eta:
Punkty oznaczamy wielkimi literami!
26 lut 18:23
Wazyl: 5 minut próbowałem zrobić wielkie litery na rysunku ale nie udało mi się.
26 lut 18:25
Eta:

Teraz
walcz
26 lut 18:29
Wazyl: Zjadłem to się lepiej myśli

Piękny rysunek.
| | x | |
ΔCMD jest podobny do ΔADB gdzie D to pkt przecięcia |CB| i |AM| w skali |
| |
| | a | |
| (a+b)*h | | 1 | | x | | 1 | | 1 | | x | |
| = |
| a*h(1− |
| )= |
| bh− |
| x* |
| h |
| 2 | | 2 | | a | | 2 | | 2 | | a | |
Wyjdzie cos z tego?
26 lut 18:53
Wazyl: Gafa
Zamiast drugiego "=" musi być +.
26 lut 18:55
zawodus: trójkąt cmd?
26 lut 18:55
Eta:
zaznacz jeszcze punkt E ?
ΔCME~ΔAEB
26 lut 18:57
Wazyl: Ehh znowu gafa. Złą literkę wprowadziłem. Może być trójkąt CMG gdzie G to pkt przecięcia |CB| i
|AM|
26 lut 18:58
Eta:
A
zawodus już aż się "
pali"

( bo zadzwonię na 998)
26 lut 18:58
Wazyl: | | x2 | |
Musi być błąd bo wychodzi mi:x= |
| x;a≠0 |
| | a | |
26 lut 19:01
Eta:
Nie ma lekko

walcz dalej,aż będzie ok!
26 lut 19:02
Wazyl: Eto ale ten stosunek jest ok czy mam błąd?
26 lut 19:03
Eta:
Poważny błąd!
26 lut 19:05
Wazyl: (a+b)*h=a*h
2+(b+x)h−x*h
3
h=h
2+h
3
| | a | | a | | h | | hx | |
h2*x=h3*a ⇒h2= |
| h3 ⇒ h=h3(1+ |
| ) ⇒h3= |
| ⇒h3= |
| |
| | x | | x | | | | h+a | |
| | hx | | h2+ha−hx | |
h2=h− |
| ⇒ h2= |
| |
| | h+a | | h+a | |
Ok?
26 lut 19:16
zawodus: Witam
Eta 
Palę się? z powodu?
26 lut 19:21
26 lut 19:22
Wazyl: | | h+a−x | | x2 | |
a+b=a* |
| +b+x− |
| |
| | h+a | | h+a | |
Znowu bzdury!
26 lut 19:22
Eta:
Nie ma co pytać ......masz wykazać
Walcz dalej
26 lut 19:23
Wazyl: ETA proszona podpowiedź

26 lut 19:25
Eta:

.... walcz dalej

a co będzie jak trafi się takie zadanie w maju na maturce?
26 lut 19:26
Wazyl: Wtedy Ci podziękuję!
26 lut 19:27
Eta:
"ETA" −−− to organizacja terrorystyczna !
Ja jestem Eta ... η
26 lut 19:27
zawodus: Wazyl uważaj
26 lut 19:28
26 lut 19:34
Wazyl: O kurczę! Nie moge
Eto już wysiedzieć nad tym zadaniem! Usiądę do niego za 30 min znowu.
Mój problem tkwi w tym jak wykorzystać informacje że pola są równe inaczej niż napisałem na
górze

26 lut 19:39
Eta:
Ja mam czas, ja poczekam

Do matury jeszcze 2 miesiące ( zdążysz rozwiązać?
26 lut 20:12
Eta:
Jak idzie?
26 lut 21:52
grizz: Eto, ile % miałaś z próbnych?
26 lut 22:08
Eta:
Jestem dopiero w
1LO
26 lut 22:12
Ajtek:
Eta w pierwszej LO dopiero

.
26 lut 22:12
Ajtek:
Razem
26 lut 22:12
Maslanek: Jaka młoda

Osiemnastkę robisz gdzieś w pubie czy w domu?
26 lut 22:13
bezendu:
Będzie tort z
26 lut 22:16
grizz: a reszta z Was na ile piszecie próbne?
26 lut 22:16
Maslanek: koło 30%. Czasem 35 się uda. Boję sie, że nie zdam
26 lut 22:17
grizz: bo ja z ostatniej szkolnej miałem 40, a w domu te operonowskie na okolo 50−60 %. Jest jeszcze
jakaś nadzieja na progres?
26 lut 22:19
Maslanek: Ćwicz
26 lut 22:19
Ajtek:
Maslanek próbnej nie można nie zdać

. Mój rekord to, nie pamiętam...
26 lut 22:19
bezendu:
Ja nie mogę przebić bariery 30% zawsze brakuję 2%
26 lut 22:20
grizz: taa, ale jak mi niektóre zadania nie wychodzą i nie wiem jak je ugryźć. a no i mówimy o
rozszerzeniu.
26 lut 22:21
Ajtek:
O rozszerzeniu to nie ze mną rozmowy

.
26 lut 22:22
grizz: dobrze wyczuwam ironię i..kpinę?
26 lut 22:22
bezendu:
To podziwiamy bo my z podstawą walczymy...
26 lut 22:22
Eta:
26 lut 22:23
Ajtek:
Nie ironię i kpinę, tylko żarty

. My czasami nie potrafimy być poważni

.
26 lut 22:24
grizz: Eta, taka młoda a taka mądra? skąd tyle matematycznych zdolności?
26 lut 22:25
grizz: a ja desperat pytałem poważnie
26 lut 22:25
Mila:
Grizz to takie żarty, jakoś trzeba się rozerwać. Rozwiązuj zadania, pisz problemy.
Solidnie zabierz sie do pracy, jeszcze jest czas poprawic notowania.
Bezendu na maturze będzie 25 zadań z planimetrii.
10 zadań o średniej geometrycznej , arytmetycznej , harmonicznej w figurach płaskich!
A Eta jeszcze coś Ci doda.
26 lut 22:28
bezendu:
Mila taki zestaw by mnie zabił.
26 lut 22:31
Ajtek:
Hej
Mila
26 lut 22:33
Mila:
Hej ,hej witam ciepło żartownisiów.
26 lut 22:36
Wazyl: Żarty żartami a nad nami zawisła matura z kosą.

Wy siedzicie i w maju będziecie tylko
pocieszać

Chociaż wychodze z założenia że matmą trzeba się bawić i ją lubić mi matura nie
straszna!
26 lut 22:59
bezendu:
Wazyl jaka ''kosa'' Są tam też smoki ?
26 lut 23:01
Ajtek:
Jak mawiała
aniabb: "matematyka jest jak kobieta, należy umieć ją wykorzystać, a nie
próbować zrozumieć"

.
26 lut 23:02
Wazyl: Chciałem odnieść się do moty danse macabre− nieważne czy biedny czy bogaty, czy gruby czy
chudy, czy brunet czy rudy maturka z matmy i tak po wszystkich przyjdzie
26 lut 23:04
Eta:
Hejjj
Wazyl .. ja wciąż czekam na ten dowód
26 lut 23:12
Wazyl: Eto kochaniutka on jest w toku on się robi ! Ale podejrzewam że zagości na forum dopiero
jutro bo teraz czeka już łóżeczko. Jutro na 7.

Powodzenia i jutro dostaniesz na pewno!
Dobranoc
26 lut 23:16
Eta:
Ok
26 lut 23:17
Wazyl:
26 lut 23:18
Wazyl: Specjalnie dla Ciebie!
| | ha | |
h2= |
| (z podobieństwa) |
| | x+a | |
(a+b)(x+a)=2a
2
ab+bx+ax=a
2
(a+b)x=a(a−b)
27 lut 19:57
Eta:
27 lut 20:02
Wazyl: Wczoraj tak nad nim siedziałem a okazało się że nie umiem dobrze liczyć!
| | ha | |
Ciągle myślałem że h2= |
| i ciągle głupoty wychodziły. Dzisiaj spojrzałem że |
| | h+a | |
przecież mam błąd w obliczeniach i już łatwo! Dziękuję za zadanko
Eto!
27 lut 20:05
Eta:
Zazwyczaj dla łatwości zapisów używaj oznaczeń np: h= u+w zamiast h
1, h
2
27 lut 20:11
ktosik: takie "łatwe" teraz
27 lut 20:55