Rozwiąż równanie
Mateusz: x7 − 5x5 + 4x3 = 0
Jak to zrobić? Próboje z metodą grupowania lecz odpada, proszę o pomoc
25 lut 00:46
Ajtek:
x3 przed nawias i działasz z podstawieniem w nawiasie x2=t i t≥0
25 lut 00:51
Mateusz: Fakt, wyszło pięknie
Jeżeli chodzi o:
(3x+1)(x2−9) = 4(3−x)
(3x+1)(x−3)(x+3)−4(3−x)
(3x+1)(x−3)(x+3)−12+4x
Należy do wszystko pomnozyć i dopiero liczyć pewnie pierwiastki, tak?
25 lut 01:06
Mateusz: Jeżeli chodzi o :
10x3 − 3x2 − 2x+1 = 0
To jak się za to zabrać?
25 lut 01:07
zombi: Zauważ, że 3−x = −(x−3) i grupuj.
25 lut 01:08
ICSP: "Próbój" tak :
(3x+1)(x
2−9) + 4(x−3) = 0
(3x+1)(x−3)(x+3) + 4(x−3) = 0
(x−3)[(3x+1)(x+3) + 4] = 0
| | −7 | |
x = 3 v x = −1 v x = |
| |
| | 3 | |
25 lut 01:08
Ajtek:
A po co tak

(3x+1)(x−3)(x+3)−4(3−x)=0
(3x+1)(x−3)(x+3)
+4(x+3)=0
− wyciągnięty przed nawias
niebieski.
Teraz (x+3) przed nawias i działasz

.
25 lut 01:10
Mateusz: Gra, natomiast to?
10x3 − 3x2 − 2x+1 = 0
25 lut 01:14
Ajtek:
ICSP wzory Cardano zarzucisz?
25 lut 01:16
ICSP: po co ?
| | 1 | |
x = − |
| jest pierwiastkiem. |
| | 2 | |
25 lut 01:18
Ajtek:
W ramach kształcenia
25 lut 01:20
ICSP: 10x
3 −3x
2 − 2x + 1 = 0
10x
3 + 5x
2 − 8x
2 −4x + 2x + 1 = 0
(2x+1)(5x
2 − 4x + 1) = 0
25 lut 01:20
Mateusz: Jak latwo znależć ten pierwiastek?
25 lut 01:21
25 lut 01:21
Ajtek:
Spadam spać. Do dzisiaj
ICSP "wielomianowy mistrzu forumowy"

.
25 lut 01:24
zombi: Ta, ja też się kiedyś bawiłem w te Cardano

ICSP mi rzucał przykładami. Żmudne to <a idź>
25 lut 01:24
Mateusz: tez spadam, narka
25 lut 01:26
Ajtek:
zombi nie jest to żmudne. Nie pamiętam ich, a miałem to w szkole średniej.
25 lut 01:27
zombi: Ja nie lubię liczyć

nie dla mnie

dobra ja spadam, dobranoc!
25 lut 01:51