Dla jakich wartości parametru m równanie
Madzia: | | 1 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie | |
| x −3 +2m| +2m= m2−3 |
| | 2 | |
a) nie ma rozwiazania
b) ma 1 rozwiązanie
Dla wyznaczonych wartości m podaj rozwiązania danego równania
*************************
Prosiłabym o pomoc. Czy ktoś potrafi rozwiązać to zadanie poprawnie ?
23 lut 22:06
Madzia: .
23 lut 22:10
Madzia: .
23 lut 22:18
Maslanek: Na pewno nie ma rozwiązania dla m
2−3<0
| | licznik | |
oraz możliwe, że wtedy kiedy x= |
| i mianownik=0. Wtedy dla takich m dla |
| | mianownik | |
których mianownik się zeruje będzie albo tożsamość, albo sprzeczność.
1 rozwiązanie dla pozostałych m (pomijając to kiedy mianownik się zeruje)
23 lut 22:19
ICSP: | | 1 | |
| |
| − 3 + 2m| = m2 − 2m − 3 |
| | x | |
Teraz odpowiedz sobie na pytanie. Jaką wartoś musi przyjąć prawa strona aby równanie było
sprzeczne, a jaką aby miało jedno rozwiązanie.
23 lut 22:20
Madzia: Maślanek dziękuję bardzo ciekawie to rozpisałeś.
ICSP− właśnie tak zrobiłam ale nie pomieszały mi się liczby i nie miałam styczności z takim
zadaniem.
23 lut 22:25
Madzia: a mogłabym prosić aby ktoś tak rozpisał to zadanie krok po kroku aby była gotowa odpowiedź ?
23 lut 22:26
Maslanek: Oczywiście Madzia nie zauważyłem, że po lewej jest wolny składnik +2m.
Przenosimy na drugą stronę i podobnie jak wyżej opisane przeze mnie

Zacznij rozpisywać. Sprawdzimy
23 lut 22:37
Madzia: ok więc zaczynam rozpisywać ale zacznę wpierw od odpowiedzi (tylko mam je w arkuszach ale mi
zalezy aby zrozumieć to ! )
a. (−1;3)
b. m=−1 ∨ m=3
x=10 , x=−6
23 lut 22:40
Madzia:
| | 1 | |
| |
| x −3 +2m| = m2 −2m −3 |
| | 2 | |
Δ<0
Δ= 4−4*1*(−3)
Δ=16
√Δ=4
x1= −1 x2=3
a. (−1;3) w sumie to by pasowało do pkt A
23 lut 22:48
Madzia: | | 1 | |
| |
| x −3 +2m| = m2 −2m −3 |
| | 2 | |
tutaj Δ=0
i wychodzi punkt B

b. m=−1 ∨ m=3
23 lut 22:50
23 lut 22:54
Madzia: dobra zadanie rozwiązane dzięki chłopaki za to ze mnie naprowadziliście

pozdrawiam
23 lut 23:01