;-)
cara: Znaleźć wszystkie liczby całkowite a, b, c, d spełniające warunek:
a+b+c+d=ab+bc+ca+d2−d=abc−d3=−1
Bardzo proszę o pomoc
23 lut 17:46
PW: Lepsze jedno rozwiązanie niż wcale:
(1) − 1 + 1 − 1 + 0 = −1
(pozostałe równości też są spełnione).
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać, ale gdybym musiał, to spróbowałbym myśleć tak:
− rozwiązania mają składać się z czwórek liczb całkowitych, jeżeli więc (1) ma być prawdą, to
powiększmy jedną z liczb o k, a drugą zmniejszmy o k − czy "popsują się" pozostałe równości?
23 lut 18:45
PW: Pomyliłem się niestety w rachunkach (!), to zła czwórka.
25 lut 10:31
PW: Tutaj mądrzejsi coś wymyślili:
239004
25 lut 10:33