Planimetria
bezendu:

Mam trójkąt równoramienny ABC |AC|=|BC| mam dane |AB|=|CD|=6 dm gdzie CD jest wysokością tego
trójkąta Zakreślono okrąg o średnicy AC punkty A i C oraz punkty przecięcia okręgu z podstawą
trójkąta i ramienia BC wyznaczają czworokąt wpisany w okrąg
Czy trójkąt DBE jest równoramienny ? jesli tak dlaczego
Nie rozwiązywać zadania !
23 lut 15:48
bezendu: Tak mi wychodzi z podobieństwa ale nie wiem czy poprawnie
U{3
√5{2}
23 lut 15:53
Ajtek:
Cześć
bezendu 
.
Ja bym szukał kątów

.
23 lut 15:56
bezendu: Ja się pytam o możliwość podobieństwa trójkątów raczej i z tego chcę rozwiązać...
Cześć
23 lut 15:59
bezendu: ?
23 lut 16:03
Ajtek:
Co to jest 3√5?
23 lut 16:06
bezendu:
Długość odcinka CB ?
62+32=45
√45=3√5
23 lut 16:07
Eta:
"nie rozwiązywać" ?
23 lut 16:07
bezendu:
Nie ! tylko wskazówki....
23 lut 16:08
Ajtek:
Jest prawie okej wg mnie. Tylko jeszcze pokaż skalę podobieństwa.
Witaj
Eta 
.
23 lut 16:17
bezendu:
A co do tej pory zrobiłem ? Przecież wyliczyłem już boki...
23 lut 16:18
bezendu: ?
23 lut 16:32
Ajtek:
Może
Eta niech się wypowie

.
23 lut 16:43
bezendu: ?
23 lut 17:05
Mila:
ΔDBE∼ΔABC
Suma kątów w czworokącie wpisanym w okrąg:
α+∡E=180
∡C=180−2α
∡C+∡D=180o
Wpisz kąty, to zobaczysz które boki w ΔDBE są równe.
23 lut 17:42
bezendu:
Ale czemu nie można zrobić tak ja zacząłem ?
23 lut 17:59
Mila:
Nie sprawdzałam Twojego rozwiązania.
Odpowiedziałam na pytanie czy ΔDBE jest równoramienny i jak to możesz uzasadnic.
Nie napisałeś co trzeba obliczyć.
Nie napisałeś z jakich Δ podobnych korzystasz.
23 lut 18:16
bezendu:
Mam trójkąt równoramienny ABC |AC|=|BC| mam dane |AB|=|CD|=8 cm gdzie CD jest wysokością tego
trójkąta Zakreślono okrąg o średnicy AC punkty A i C oraz punkty przecięcia okręgu z podstawą
trójkąta i ramienia BC wyznaczają czworokąt wpisany w okrąg
Zmieniłem trochę dane.
23 lut 18:20
Mila:
albo
23 lut 18:39
bezendu:
| | AB | |
A czemu nie może być |
| ? |
| | DB | |
23 lut 18:42
Mila:
AB leży naprzeciw kąta δ to odpowiadający mu bok z drugiego Δ też ma leżeć naprzeciw kąta δ.
23 lut 18:46
Mila:
Masz odpowiedź do zadania?
23 lut 18:47
bezendu: Mam, 25,6
23 lut 18:49
Mila:
Gdzie jest oryginalna treść zadania?
Co to jest 25 i 6.
23 lut 18:59
bezendu: 18:20 treść zadania, (25,6 wynik)
23 lut 19:00
Mila:
Tam nie pisze co trzeba obliczyć.
23 lut 19:13
bezendu:
Oblicz pole czworokąta ADEC
23 lut 19:15
pigor: ..., no właśnie, najlepiej jakbyś podał dokładnie, słowo w
słowo, całą oryginalną treść zadania, a nie swoją interpretację

.
23 lut 19:19
bezendu: Podałem tak bo nie chciałem żeby ktoś liczył mi to zadania i wstawiał gotowca... I o to mi
chcodziło pigorze...
23 lut 19:26
pigor: ... , no już tak nie bój się, bo ja na pewno Tobie nie zrobię,
bo widzę jak jesteś ...

zawzięty na te SWOJE rysunki itp. , no
ale szkoda mi jednak jak widzę Pani
Mila, która dwoi się
i troi, aby Ci pomóc, może jednak warto uszanować jej czas
23 lut 19:36
bezendu: Wiem, że jej cenny jest bardzo cenny i doceniam to
23 lut 19:39
bezendu: Wiem, że jej czas jest bardzo cenny i doceniam to

Tak miało być.
23 lut 19:41
Eta:
23 lut 19:42
Mila:
No i wychodzi tyle , wykorzystaj własność: stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi
skali podobieństwa.
1) Ramię ΔABC
2) PΔABC
3) Ustalić, który bok ΔBDE jest ramieniem.
4) skala podobieństwa
5) P{ΔBDE}
6) Pole czworokąta.
23 lut 19:52
bezendu:
Ja liczyłem pole trójkąta ABC i odejmowałem pole małego trójkąta DEB przy czym tylko pole
trójkąta ABC mam poprawnie.
23 lut 19:56
Mila:
Tak, trzeba odjąc.
Przeczytaj co napisałam, to prosty sposób, niewiele trzeba liczyc, obserwacja− zobacz kąty.
Zadanie tego typu pojawia się na testach próbnych.
Trzeba umieć uzasadnić podobieństwo występującyh tam trójkątów.
23 lut 20:00
bezendu: Dziękuję za wytłumaczenia ale kolejny raz twierdzę, że planimetria nie jest dla mnie.
23 lut 20:47
Mila:
Tw. fałszywe.
23 lut 21:27
bezendu: W pazdro na 11 arkuszy czyli 11 zadań z planimetrii mam zrobione 5 (policzone od początku do
końca bez żadnych wskazówek)
23 lut 21:37
Mila:
Rozwiązuj dalej, w pewnym momencie powiesz, to jest banalne.
23 lut 22:13
bezendu:
Liczę od tygodnia i nie dostrzegłem różnicy. A oprócz planimetrii są jeszcze bryły.
23 lut 22:44
23 lut 22:56