równanie prostej prostopadłej
Karola: Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt P = (−4,1) gdy l;
x+2y+2=0
23 lut 14:33
sushi_ gg6397228:
przepis znasz ?
23 lut 14:38
sushi_ gg6397228:
robimy najpierw porzadki
doprowadzmy do postaci kierunkowej:
y=ax+b
23 lut 14:45
Karola: 2y = −x−2
23 lut 14:57
sushi_ gg6397228:
trzeba jeszcze zrobić "gołego" y
23 lut 15:00
23 lut 15:13
sushi_ gg6397228:
rozpisujemy prawa strone, aby bylo widac ile wynosi "a"
23 lut 15:15
Karola: a jak to rozpisac
23 lut 15:16
23 lut 15:16
23 lut 15:17
sushi_ gg6397228:
przepis na druga prosta prostopadła
lub najlepiej " podane a z pierwszej prostej obrócić i domnozyć na minus 1 "
23 lut 15:19
Karola: 
?
23 lut 15:20
23 lut 15:21
sushi_ gg6397228:
druga prosta tez zapisujemy w postaci kierunkowej
y= a1 x + b1
a1=....
23 lut 15:22
Karola: ale ja mam wzór tylko jednej prostej
23 lut 15:22
sushi_ gg6397228:
tak, masz podane
a=... z pierwszej prostej −−> wylicz ile wyjdzie a1 do drugiej prostej
stosuj link lub to co napisalem słownie−−> obracamy i domnazamy na minus 1
23 lut 15:24
23 lut 15:26
agulka:
Szukana prosta ma postać: y=ax+b.
| | 1 | |
Proste są prostopadłe, jeżeli − |
| *a=−1⇒a=2, czyli szukana prosta ma postać y=2x+b. |
| | 2 | |
Wiemy, że przechodzi ona przez punkt P=(−4,1), czyli 1=2*(−4)+b⇒b=9.
Szukana prosta ma postać y=2x+9
23 lut 15:27
Karola: ja dalej tego nie rozumiem
23 lut 15:28
sushi_ gg6397228:
do wzoru nie umiesz podstawic ?
23 lut 15:29
Karola: do którego
23 lut 15:30
sushi_ gg6397228:
a1*a2= −1
23 lut 15:32
Karola: i co ja mam tam podstawić
23 lut 15:33
23 lut 15:34
sushi_ gg6397228:
masz podan jedna prosta i "a2"
liczysz "a1"
23 lut 15:34
Aga1.: To może tak.
Szukana prosta prostopadła do danej 1x+2y+2=0 to
2x−1y+C=0
Wyliczamy C
−4*2−1*1+C=0
C=9
23 lut 15:34
Karola: no to podstwaiłm
23 lut 15:34
sushi_ gg6397228:
| | −1 | |
y= |
| x −1−−−> pierwsza prosta |
| | 2 | |
y= a
1 x + b
1 −−> druga prosta
szukamy a
1 ?
23 lut 15:35
Karola: i co dalej z tą 9 Aga
23 lut 15:36
Karola: wystarczy tylko podstawić do tego wzoru z 3 linijki czyli 2x−y+9=0
23 lut 15:39
Karola: Aga1 to chodzi o to
23 lut 15:44
Aga1.: Tak.
23 lut 15:48
Karola: oki dziękuję za pomoc i pozdrawiam. A może zajrzysz na moje inne zadanie

Bo fajnie
tłumaczysz
23 lut 15:48