Oblicz Pc i V stożka
Kasia: Wycinek koła o promieniu 2 i kącie środkowym 60 stopni zwinięto w powierzchnię boczna stożka.
Oblicz Pc i V tego stożka. Ogólnie zadanie wydawało mi sie proste, ale zaczeły mi wychodzić
dziwne liczby :
Pw =
23 π
później ze wzoru na Pb wyliczyłam r i wyszło mi
13
i gdy chciałam wyliczyć h z twierdzenia pitagorasa to wyszedł mi mały kosmos
√35/9
Czy mógłby ktoś powiedzieć, czy to są dobre wyniki, czy zrobiłam gdzieś błąd ?
Pozdrawiam
23 lut 12:27
23 lut 13:21
Kasia: wiesz znam wzoru i z nich korzystałam licząc to zadanie, prosiłam o SPRAWDZENIE wyników, a nie
jakieś głupie linki !
23 lut 13:22
daras: sądząc z twoich poprzednich postów, wydaje mi się, że ty czekasz na gotowca
| | π | | π√35 | |
to masz: Pc = |
| (2π+1), V = |
| |
| | 9 | | 81 | |
23 lut 13:42