Oblicz bok trójkata równoramiennego
Salamanka : Witam prosze o pomoc
W obliczeniu długości jednego z boków trójkata rownoramiennego o kacie 45 i długości ramion
równych 50 cm (planuje remont i ułożenie parkietu

)
Salamanka
23 lut 09:10
kika: Czyli podstawa − trzeci bok jest równy d=a√2=50√2
23 lut 09:13
Salamanka : Ślicznie dziękuje
23 lut 09:16
23 lut 09:17
Salamanka : Maż ma wątpliwości co do wzoru podanego przez "kika" poniewaz jest to równobok o kacie 45stopni
a nie trójkat prostokatny
23 lut 09:22
23 lut 09:25
kika:

Podstawa a=2h
23 lut 09:26
kika: Ale motam od rana znów wzięłam 90 stopni
23 lut 09:27
kika:
23 lut 09:30
Salamanka : Juz nic nie wiem, wybaczcie ale mimo iż na maturze zdawałam matematykę

to miałam z nią do
czynienie ponad 20lat temu, wiec liczyłam na podanie tej długości, bo kalkulatora z sin nie
posiadam
23 lut 09:38
Salamanka : Albo inaczej próbuje liczyć ręcznie i wychodzi mi około 38,26 cm czy dobrze?
23 lut 09:43
kika:

Z tablic odczytasz
23 lut 09:46
23 lut 09:49
Antek: Bo nie napisalas gdzie ten kat 45 stopni jest ,
Czy miedzy ramionami czy miedzy podsatwa i ramieniem .
Jesli to drugie to kika ma racje z eto trokat perostokatny rownoramienny .
\PO drugie to maz nie ma racji ze to rownobok . Dla mnie rownobok jesli chodzi o trokaty to
trojkat rownoboczny a on ma wszystkie boki rowne i katy 60 stopni .
| | 45 | | 1−cos45 | |
sin22,5 stopni =sin |
| =√ |
| (wszystko pod pierwiastkiem cos 45 stopni znasz |
| | 2 | | 2 | |
albo znajdz w tabelce
23 lut 09:52
Salamanka : Jeszcze raz dziękuje za pomoc
23 lut 09:52
Salamanka : Do Antek, napisałam ze chodzi o parkiet a wiec dwie lamelki ułożone pod katem 45stopni,
chodziło mi o wyliczenie ile takich "grotow" wejdzie na szerokość salonu

wiec nie ma tu
mowy o kacie prostym
23 lut 09:55
Salamanka : Do Antek, napisałam ze chodzi o parkiet a wiec dwie lamelki długie na 50cm ułożone pod katem
45stopni, chodziło mi o wyliczenie ile takich "grotow" wejdzie na szerokość salonu

wiec nie
ma tu mowy o kacie prostym
23 lut 09:55
kika: I tak to jest jak nie ma dokładnej treści . Potraktowałam ,że układasz w domu parkiet i nie
masz czasu na liczenie
23 lut 10:01
Antek: Dobrze . to wylicz ten sin 22,5
Widzialem tez parkiet ulozony w karo (wiesz o co mi chodzi )

)
23 lut 10:02
Salamanka : Nie, nie wiem ale sie domyślam
23 lut 10:09
Antek: To taki kolor w kartach
23 lut 10:12
Salamanka : Zdecydowanie wole wino
23 lut 10:24