Logarytmy - proszę o pomoc!
Martyna: Wykaż, że podane liczby są równe log53 oraz 1/log35 (przepraszam, że w takiej formie ale
psuło się kiedy próbowałam to wpisać latexem xd)
Szczególnie proszę o wytłumaczenie, co trzeba zrobić z tym logarytmem który jest w mianowniku
ułamka.
22 lut 22:59
Eta:
Ze wzoru na zamianę podstaw logarytmu
| | log33 | |
log53= |
| = ......... |
| | log35 | |
22 lut 23:02
22 lut 23:06
Martyna: A co jeśli w liczniku tego ułamka jest np. 3?
22 lut 23:17
Eta:
log33=1
22 lut 23:19
Martyna: Dziękuję, już rozumiem. A co z tym? Bo wychodzą mi jakieś dziwne rzeczy w tym przykładzie

log96
1/4} −
14 log
227 oraz 1/log
610
22 lut 23:36
Eta:
Najpierw zapisz to poprawnie , bo nikt nie jest duchem....
22 lut 23:39
Martyna: Przepraszam, ale niestety tego się praktycznie nie da poprawnie napisać, ale proszę
log960,25 − 14log 227 oraz 1/log6 10
22 lut 23:42