statystyka
studentka: Dla następującego ciągu wartości: −2, −1, 0, 0, 1, 1, 1, 2, 2, 2, 3, 4 wylicz:
a) średnią arytmetyczną
b) dominantę
c) medianę
d) odchylenie standardowe i przeciętne
e) miernik i współczynnik asymetrii klasyczny.
22 lut 22:29
Krzysiek: a) suma wszystkich liczb przez ich liość, np dla 3, 4, 8: 3+4+8=15 15/3=5
b) najczęściej występująca wartość, inaczej: wartość o największym prawdopodobieństwie
wystąpienia
c) mediana to wartość środkowa po ułożeniu liczb od najmniejszej do największej bądź odwrotnie.
W przypadku gdy licz jest parzysta ilość to jest to średnia arytmetyczna dwóch wyrazów
najbliżej środka, np 1,2,3,4,5,6: 3,4 − wyrazy środkowe 3+4=7 7/2=3.5
22 lut 22:35
Antek: Studentce nie che sie liczyc wiec zwala robote na innych
22 lut 22:37
studentka: chodziło mi głównie o dwa ostatnie punkty, resztę potrafię
22 lut 22:39
22 lut 22:42