geometria
kozi: srodek ciezkosci trojkata jest w poczatku układu wspolrzednych.
1 z jego wierzcholkow znajduje sie na osi x w odleglosci x , 2 na osi y w odleglosci y od
poczatku ukladu wspolrzednych,
znajdz wspolrzedne 3 wierzcholka.
22 lut 19:51
22 lut 22:10
kozi: mam skorzystac ze wzoru na podzial odcinka? nie bardzo wiem, jak pomoze mi to znalezc
wspolrzedne 3 wierzcholka
22 lut 22:47
Janek191:

A = ( x; 0)
B = ( 0 ; y )
G = ( 0; 0)
Mamy
→ →
GB = 2 SG
więc
S = ( 0; − 0,5 y )
C = ( x
1; y
1)
S − środek odcinka CA
zatem
| x + x1 | | 0 + y1 | |
| = 0 i |
| = − 0,5 y |
| 2 | | 2 | |
x
1 = − x i y
1 = − y
czyli
C = ( − x; − y )
============
22 lut 23:03
kozi: dziekuje za poswiecony czas i rozwiazanie zadania
22 lut 23:35