| x1+x2+x3 | y1+y2+y3 | |||
wykaż, że punkt P=( | ; | ) jest środkiem ciężkości trójkąta ABC,w | ||
| 3 | 3 |
podpowiedź:
Punkt ciężkości trójkąta S, czyli punkt przecięcia środkowych trójkąta dzieli każdą środkową
na dwa odcinki w stosunku 1 : 2.
Przyjmuję A(x1,y1) , B(x2,y2) , C(x3,y3)
D(xD,yD) − środek odcinka AB xD = (x1 + x2)/2 , yD = (y1 + y2)/2
Korzystam z wzoru na podział odcinka w danym stosunku (u nas k = 2)
| x3 + k*xD | y3 + k*yD | |||
xs = | ys = | |||
| 1 + k | 1 + k |
| x3 + 2*(x1 + x2)/2 | x1 + x2 + x3 | |||
xs = | = | |||
| 1 + 2 | 3 |