trygonometria
jinx: witam
w zadaniu, które jest tutaj
67343
wyszły mi takie wyniki
| | x | | √3 | | x | | −√3 | |
sin2 |
| = |
| lub sin2 |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | x | | π | | π | |
więc 2 |
| = |
| + 2kπ => 2x= π +6kπ => x= |
| + 3kπ |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
lub
| | x | | 2π | |
2 |
| = |
| + 2kπ => 2x= 2π +6kπ => x= π + 3kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | x | | −√3 | |
dla sin2 |
| = |
| są to wyniki |
| | 3 | | 2 | |
| | x | | −π | | −π | |
2 |
| = |
| + 2kπ => 2x= −π +6kπ => x= |
| + 3kπ |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
lub
| | x | | −2π | |
2 |
| = |
| + 2kπ => 2x= −2π +6kπ => x= −π + 3kπ |
| | 3 | | 3 | |
tylko że wyniku x= −π + 3kπ w odpowiedziach nie ma, a jest x= 2π + 3kπ
22 lut 15:18
PW: Nie analizuję nic poza ostatnim pytaniem:
Odpowiedzi te oznaczają ten sam zbiór liczb. Wystarczy wziąć k=n+1 i mamy:
−π+3kπ = −π+3(n+1)π = −π+3nπ+3π = 2π+3nπ,
a ponieważ k przebiega cały zbiór liczb całkowitych, to i n też.
22 lut 16:57