jak to
jasko: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości 2{p}3 cm, ściana boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem .a=π/3
Oblicz objętość i pole powierzchni
bocznej ostrosłupa. Wykonaj odpowiedni rysunek.
27 paź 08:56
Bogdan:
Wpisz w wyszukiwarkę na tej stronie hasło "ostrosłup sześciokątny", otrzymasz podobne
rozwiązane zadania, m.in. tu
23532
27 paź 10:15
jasko: ok jest ale co mam zrobic z tym π
27 paź 10:47
tim: A ile stopni to π/3?
27 paź 10:48
jasko: nie rozumiem ?
27 paź 11:05
Bogdan:
| | π | |
To jest miara łukowa kąta, w której π = 180o, oblicz teraz, ile to jest |
| |
| | 3 | |
27 paź 11:15
jasko: to jest 36stopni ?
27 paź 11:18
jasko: pomylka 60 st
27 paź 11:20
Bogdan:
Tak
27 paź 11:23
jasko: tylko jak mam obliczyc pb skoro nie mam wymiarow w podstawie
27 paź 11:30
Bogdan:
| | 1 | |
h = |
| a√3 to wysokość trójkąta równobocznego o boku a, podstawa ostrosłupa składa się |
| | 2 | |
z 6 takich trójkątów.
Oblicz długość
h i
w, potem
a.
27 paź 11:40