Logarytmy, parametr
loool: Wyznacz te wartości parametru m∊R, dla których równanie log
3(2x+1)=m+log
3(x−1) ma pierwiastek
należący do przedziału <2;4>.
Wiem jak to rozwiązać, tylko mam jeden problem: na początku piszę dziedzinę − podstawa większa
od zera, czyli wychodzi x∊(1,+
∞), ale w odpowiedziach mam podane, że jedynka należy do
rozwiązań... Proszę o wyjaśnienie
http://www.zadania.info/1686184
https://matematykaszkolna.pl/forum/212953.html
21 lut 15:43
J: log3(x−1) nie istnieje dla x = 1
21 lut 15:45
J: Wróć.. przecież Ty masz wyznaczyć m , a nie x.
21 lut 15:46
wredulus_pospolitus:
ale w odpowiedzi masz podane wartości parametru
m 
i możliwe że dla m=1 rozwiązaniem
tego równania jest x∊<2;4>
21 lut 15:47
J: Tak .. Dla m = 1 mamy: 2x + 1 = 3x − 3 ⇔ x = 4 i należy do przedziału <2,4>
21 lut 15:53
loool: a no tak, dzięki
21 lut 21:37