Logarytmy
Piotr 10: Wyznacz te wartości parametru m∊R, dla których równanie log
3(2x+1)=m+log
3(x−1) ma pierwiastek
należący do przedziału <2;4>.
2x+1 >0 ⋀ x−1>0
Dalej nie wiem jak to robić
30 wrz 22:38
Godzio:
| | 3m + 1 | |
3m * x − 3m = 2x + 1 ⇒ x = |
| |
| | 3m − 2 | |
2 ≤ x ≤ 4
Działaj
30 wrz 22:43
Piotr 10: Rozwiązać to tak?
3
m−2≠0 też dodać te założenie?
30 wrz 22:47
Godzio:
Basia obawiam się, że na początku coś nie tak
30 wrz 22:48
Godzio:
Tak dodać, a później sprawdzić czy dla 3
m − 2 = 0 jest ok czy nie
30 wrz 22:49
Piotr 10: Oke, dzięki
30 wrz 22:49
Basia: oj masz rację
Godziu; zamieniłam sobie to miejscami; i to źle na kartkę przepisałam
cała robota do kosza na śmieci
ślepnę coraz bardziej
kasuję to
30 wrz 22:50
Mila:
Założenie do mianownika:
3m−2>0⇔m>log32, w przeciwnym przypadku x byłoby ujemne, sprzeczność z założeniem
Możesz pomnożyć obie strony nierówności przez (3m−2). Po rozwiązaniu koniunkcji nierówności
m≥1 i m≤log35 i m>log32⇔
m∊<1,log35>
30 wrz 23:34
Piotr 10: Ok Mila wyszły mi takie same przedziały z m. Tylko teraz kwestia, jak przybliżyć log35 i
log32 bez kalkulatora ?
1 paź 17:24
5-latek: log2≈0,30, log3≈0,47 to powines znac
| | log2 | |
Zmiana podstaw log32= |
| = policz |
| | log3 | |
| | log10 | |
Teraz log5= |
| =log10−log2=1−0,3=0,7 |
| | log2 | |
| | log5 | |
log35= |
| = policz Wyniki oczywiscie w przyblizeniu |
| | log3 | |
1 paź 17:36
Piotr 10: log2≈0,30 skąd mam to wiedzieć
1 paź 17:44
5-latek: Z tablic logarytmicznych .
Jeszcze zapamietaj to log4=o,6 i log7=0,84
I teraz mozesz sobie obliczac rozne logarytmy np log8=log23=3*log2=3*0,3=0,9 itd
1 paź 17:57
Piotr 10: Ok, dzięki
5−latek
1 paź 18:00
Mila:
W tym zadaniu nie musisz mieć dokładnych wartości .
log32<log33=1
log35>log33=1 i to wystarczy, zastanów się dlaczego? Zaznacz tylko orientacyjnie na osi.
Patrz przedostatnia linijka 23:34
1 paź 18:57
Piotr 10: Tak wiem czemu. Wynika to z wykresu funkcji logarytmicznej.
Akurat te przykłady podane przez Ciebie są funkcjami rosnącymi, czyli wraz ze wzrostem
argumentów, wartości funkcji też rosną.
1 paź 19:03
Mila:
1 paź 19:23