Oblicz pole obaszaru ! prosze o pomoc!!!
klaudia: Bardzo proszę o pomoc! zadanie na już potrzebne na egzamin.
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi x2+y2=6, y=x2
21 lut 11:17
klaudia: podnoszę
21 lut 11:19
wredulus_pospolitus:
chociać narysować potrafisz
21 lut 11:19
wredulus_pospolitus:
tak −−− 'podnoś' co 2 minuty ... ciekawe czy ktoś Ci uwierzy, że nie piszesz właśnie poprawki i
czekasz na gotowca, a nawet paraboli i okręgu narysować nie potrafisz
21 lut 11:20
Ajtek:
Cześć
wredulus 
.
Trudno narysować ten okrąg, promień jest przecież "pierwiastkiem"

.
21 lut 11:21
klaudia: To potrzebne na jutro

co nie zmienia faktu, ze chciałabym sie tego jeszcze nauczyć, wiec
zależy mi na czasie..
21 lut 11:24
klaudia: potrzebuje policzyć całke, rysunek to nie jest wielki problem
21 lut 11:28
MQ:
1. Z podstawienia 2 do 1 wylicz granice całkowania.
2. Z rysunku widać, że w granicach y dla 1 > y dla 2, więc:
3. Całka będzie z y1−y2 w granicach wyznaczonych w 1.
4. Jeśli pomyślisz trochę, to zauważysz, że figura jest symetryczna wzgl OY, więc można
całkować tylko dla x>0 i wziąć podwójną całkę.
21 lut 11:35
wredulus_pospolitus:
ale właśnie rysunek to jest NAJWAŻNIEJSZA część zadania
bez rysunku nie wiesz:
1) o której funkcji która odejmować
2) nie wiesz czy wystarczy jeden przedział całkowania, czy trzeba dzielić na więcej
3) nie masz bladego pojęcia jakie mogą być granice całkowania
21 lut 11:35
klaudia: najważniejsza, no tak, rysunek mam ale ciągle jest problem z policzeniem całki
skoro obszar ograniczony mam symetryczny względem osi OY tzn że mam liczyć tak jakby dwie
całki?
21 lut 11:41
Ajtek:
Wystarcz policzyć jedną i przemnożyć przez dwa (są symetryczne jak zauważyłaś)

.
21 lut 11:43
wredulus_pospolitus:
a napisz nam jaką całkę próbujesz obliczyć
21 lut 11:44
wredulus_pospolitus:
bo coś czuję że masz problem z funkcją podcałkową 'y1' (jak to MQ ją nazwał)
21 lut 11:44
klaudia: gdybym nie miała problemu to bym tu nie pisała
21 lut 11:45
wredulus_pospolitus:
no to wracamy do 'rysunku'

i odczytujemy ... cóż to za FUNKCJĘ (z naciskiem na to słowo) można zapisać z części okręgu,
która nas interesuje
21 lut 11:47
wredulus_pospolitus:
albo inaczej ... cóż to za FUNKCJA (z naciskiem na to słowo) opisuje (m.in.) tą część okręgu,
która nasz interesuje
21 lut 11:48
klaudia: y=p[6} − x tak mi się przynajmniej wydaje
21 lut 11:51
klaudia: poza tym nie musisz ironizować
21 lut 11:52
wredulus_pospolitus:
a bzduuura
y=
√6 − x jest funkcją prostą
21 lut 11:53
wredulus_pospolitus:
ja jeszcze nie zacząłem ironizować
21 lut 11:53
wredulus_pospolitus:
masz x2+y2=6 ... wyznacz mi z tego 'y'
21 lut 11:53
klaudia: y=p(6−x2)
y=−p(6−x2)
21 lut 11:59
wredulus_pospolitus:
no i która z tych dwóch funkcji się wybiera

wskazówka −> patrz rysunek
i teraz wiesz dlaczego rysunek jest tak ważny

21 lut 12:00
klaudia: pierwsza?
21 lut 12:05
wredulus_pospolitus:
si ... no i teraz juz wiesz jak jaką calke nieoznaczoną liczyć
21 lut 12:13
klaudia: niby tak ale wynik mnie nie satysfakcjonuje, moge liczyć na jakąś sensowną podpowiedź?
tylko bez ironii...
21 lut 12:24
klaudia: moge to sobie podzielić na dwie całki?
21 lut 12:26
klaudia: ?
21 lut 12:36
MQ: Tzn. co chcesz podzielić na dwie całki?
21 lut 13:27
wredulus_pospolitus:
MQ ... dziewoje 'męczą' się na razie z całką nieoznaczoną (trafiły 'na ścianę')
21 lut 13:28
21 lut 13:28
Domel: oki
1. Pokaż może rysunek (zrób go tu)
2. która funkcja jest "górna" a która "dolna" (czyli od której odejmiemy którą?)
3. Jaki jest przedział całkowania? (połowiczny − bo wcześniej podano ci, że funkcje są
symetryczne wzgl. osi Y)
21 lut 13:31