Dany jest wielomian w(x) = 2x4 − ax3 − bx2 − cx + 3.
Zosia: Dany jest wielomian w(x) = 2x4 − ax3 − bx2 − cx + 3.
a) Wyznacz współczynniki tego wielomianu wiedząc, że c, a, b są trzema kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego
o ilorazie q = 3, liczba −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
b) Rozwiąż w(x) ≤ 0.
z własności c. geometrycznego
q= 3
c= d
a= dq = 3d
b= dg2 = 9d
W(−1) = 2 + a − b + c + 3 = 0 ⇒ 5 + a + c= b
podstawiając z własności ciągu
5 + 3d + d= 9d
5 = 5d / : 5
1= d ⇒ d=c= 1
a = 3
b= 9
W(x)= 2x4 − 3x3 − 9x2 − x + 3 − skoro W(−1) pierwiastkiem wielomianu, więc dzielę przez
wyrażenie (x + 1), otrzymuję
W(x)= (2x4 − 3x3 − 9x2 − x + 3):(x + 1)= (2x3 − 5x2 − 14x − 15)*(x + 1) −
szukam kolejnych pierwiastków jednak nie mogę znaleźć czy popełniłam błąd w dzieleniu?
21 lut 11:05
Ajtek:
Wg mnie błąd w dzieleniu

.
21 lut 11:17
J: Zle podzieliłeś. W(x) = (2x4 − 5x2 − 4x + 3)(x + 1)
21 lut 11:22
Ajtek:
Cześć
J 
. Mnie wyszło tak samo, przypomniałem sobie Hornera przy okazji

.
21 lut 11:23
Zosia: J: jakim sposobem dzieliłeś/ aś ? dzieliłam sposobem grupowania wyrazów
21 lut 11:30
Ajtek:
Zosia pokaż to grupowanie, bo ciekawy jestem

.
21 lut 11:33
J: Witaj "Ajtek"

. Na piechotę i zajęło mi to minutę
21 lut 11:33
Zosia: W(x) = (2x4 − 5x2 − 4x + 3)(x + 1) − widzę inne współczynniki?
21 lut 11:34
Ajtek:
J zrobił literówkę, powinno być 2x
3 
.
21 lut 11:36
J: Jasne
21 lut 11:37
Zosia: http://www.zadania.info/d16/33151 − poradnik
(2x
4 − 3x
3 − 9x
2 −x + 3)(x + 1) = (2x
4 + 2x
3) + 5x
3
(2x
4 − 3x
3 − 9x
2 −x + 3)(x + 1) = (2x
4 − 2x
3) + (5x
3 + 5x
2) + (15x + 15 )
(2x
4 − 3x
3 − 9x
2 −x + 3)(x + 1) = (2x
4 − 2x
3) + (5x
3 + 5x
2) + (15x + 15) − 12
21 lut 11:57
Ajtek:
Zosia znaki − gubisz.
21 lut 12:03
Zosia:
(2x
4 − 3x
2 − 9x
2 −x + 3)(x+1)= (2x
4 − 2x
3) + (5x
3 + 5x
2) − (14x
2 + 14x) − 15x
(2x
4 − 3x
2 − 9x
2 −x + 3)(x+1)= (2x
4 − 2x
3) + (5x
3 + 5x
2) − (14x
2 + 14x) − (15x + 15)−12
2x
3 (x +1) + 5x
2(x + 1) − 14x(x+ 1)− 15(x +1) − 12 = (2x
3 + 5x
2 − 14x
2 − 15x )(x+1) − 12
21 lut 12:11
Ajtek:
Nadal masz błędy.
(2x
4 − 3x
3 − 9x
2 − x + 3):(x + 1)=2x
3−5x
2−4x+3 ← to jest poprawny wynik

.
21 lut 12:15
Zosia: dlaczego? z jakiej metody korzystałeś?
21 lut 12:25
Zosia: Ajtek: metodą Hornera − otrzymałam ten sam wynik tzn, że w grupowaniu jest błąd
21 lut 12:30
J: Dwie osoby podają Ci taki sam wynik dzielenia, a Ty dalej pytasz dlaczego ? Widocznie nie
potrafisz dzielić wielomianów, skoro dostajesz inny wynik.
21 lut 12:31
Domel: Zosia słuchaj
Ajtka − on prawdę ci powie
21 lut 12:32
21 lut 12:35
Zosia: Ok, widocznie tak.
Metodą Hornera otrzymałam ten sam wynik.
Może w grupowaniu wyrazów wzięłam za wielkie współczynniki?
21 lut 12:35
Zosia: łopatologicznie
2− 5 = − 3 współczynnik przy x3
5 − 14 = −9 współczynnik przy x2
14 − 15 = −1 współczynnik przy x
15 − 12 = 3 wyraz wolny
21 lut 12:39
Ajtek:
Zosia nie rozumiem tego "łopatologicznie", o co chodzi
21 lut 12:48
Zosia: próbuje znaleźć błąd w grupowaniu wyrazów,
w metodzie powinnam dodać(odjąć) taki wyraz by otrzymać wyrażenie wyjściowe
2x3 − 5x3= − 3x3
5x2 − 14x2 = − 9x2
chciałam pokazać skąd wzięły się takie a nie inne liczby
21 lut 12:52
Ajtek:
Rozumiem, tylko po co się męczyć grupowaniem, skoro znamy kolegę Hornera

.
21 lut 13:00
Zosia: 
tak, ale w przypadku gdy będę chciała grupować warto poćwiczyć, dzięki za cierpliwość
21 lut 13:02