Zapas ton
KM: Zapas ton pewnego towaru w magazynie zmienia się w ciągu miesiąca (30 dni) i po upływie t dni
(licząc od początku miesiąca) wyraża się wzorem z(t)=−43x3+12x2+8x
W którym dniu zapas ten jest najmniejszy i ile wówczas wynosi?
W zdaniu muszę skorzystać z ekstremum lokalnego.
Problem w tym, że minimum lokalne wychodzi z pierwiastkiem, więc nie wiem, jak wtedy określić
ten dzień.
I jak odpowiedź na pytanie "ile wówczas wynosi"?
21 lut 11:20
wredulus_pospolitus:
oblicz t
wierzchołka tejże paraboli
tam w funkcji chyba zamiast 'x' we wzorze wszędzie winno być 't'
21 lut 11:24
wredulus_pospolitus:
jak to jak ... szukasz najbliższej liczby NATURALNEJ dla danego minimum lokalnego
21 lut 11:24
wredulus_pospolitus:
a jak naprawdę to:
sprawdzasz
z(tmin−) = ... (czyli największa liczba naturalna mniejsza od minimum)
z(tmin+) = ... (czyli najmniejsza liczba naturalna większa od minimum)
21 lut 11:26
MQ: Jeśli w zadaniu nie ma błędu, to nie jest to parabola, ale wielomian 3 stopnia i w zakresie <0,
30> ma maksimum lokalne, a wartość minimalną osiąga w 30 i jest to wartość ujemna, więc
zupełnie nijak się ma do treści zadania.
21 lut 11:30
Domel: Wg mnie w magazynie jest minimalna ilość gdy nie ma towaru czyli z(t) = 0
Szukam miejsc zerowych i jedno z miejsc zerowych wielomianu jest w tym okresie (między 9 − 10
dniem) − więc czy zapas wtedy nie jest najmniejszy?
21 lut 12:08