jerey: napisać rowanie okregu, ktory jest obrazem okręgu o rowaniu
(x+2)2+(y−3)2=9
w przekształceniu przez jednokładnosć o środku O = (0,0) i skali k=−2
20 lut 21:22
Aga1.: Dane S=(−2,3) r=3
k=−2
S'=(−2*(−2), −2*3)=(4,−6)
r'=2*3=6
Otrzymujemy okrąg
(x−4)2+(y+6)2=36
20 lut 21:30
jerey: czyli wystarczy pomnozyc przez skale jednokładnosci?
20 lut 21:43
Eta:
O(0,0) , k ≠0 −−skala jednokładności S(x,y) → S'(x',y.)
x'=k*x
y'=k*y
20 lut 21:45
jerey: ok, juz chyba rozumiem,ale poczytam jeszcze troszke o tym
20 lut 21:46
20 lut 21:48
Antek: Jerey napisz definicje jednokladnosci
20 lut 21:48
Aga1.: r'=IkI*r
20 lut 21:48
Eta:
Ano, ano

r
'=|k|*r −−− dla okręgu ( ja podałam dla punktu)
Dzięki
Aga1
20 lut 21:50