Funkcja wymierna
Maturaman: | | 3x2−4mx+5 | |
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)= |
| |
| | (m+2)x4+6(m+2)x2+m2 | |
jest zbiór liczb rzeczywistych?
Rozumiem że mam się zająć tylko mianownikiem?
Więc zrobiłem podstawienie x
2=t
I mam 3 warunki:
I) Δ<0
II) Δ>0 x1x2>0 x1+x2<0.
III) Δ=0 x0=0
Dobre są te warunki

?
No i zacząłem liczyć deltę no i mi wyszło −4m
3+28m
2+144m+144 i ciężko z pierwiastkami bo
To jest równe (m+2)(−4m
2+36m+72). No i się zaciąłem
20 lut 19:18
20 lut 19:29
Maturaman: Tam chyba nie jest to dobrze zrobione

może ktoś jeszcze raz spojrzeć na to co napisałem
20 lut 19:42
Michał: Rozpatrz przypadek, gdy w mianowniku będzie funkcja liniowa
dla m=−2;
funkcja w mianowniku dla żadnej liczby nie może być równa zero, tak więc delta zawsze musi być
mniejsza od zera; za x2 podstaw t i rozwiąż
20 lut 19:46
Maturaman: Tak, tak jeszcze przypadek liniowy, stymże to jest funkcja podwójnie kwadratowa, więc przy
założeniu że t≥0 trzeba chyba jeszcze rozpatrzyć 2 pozostałe przypadki, które napisałem?
20 lut 20:23
PW: Ależ panowie, m może sobie być równa −2, mamy wtedy mianownik równy 4 − dziedziną jest wtedy
cały zbiór liczb rzeczywistych.
20 lut 22:30