matura
mika: | | 3x2−4mx+5 | |
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)= |
| |
| | (m+3)x4+6(m+2)x2+m2 | |
jest zbiór liczb rzeczywistych?
3 maj 11:15
Suiseiseki: liczysz deltę i sprawdzasz, kiedy jest wiekrza od 0
(m+3)2 − 4m2(m + 2) > 0
dalej jest równanie wielomianowe.
3 maj 11:26
mika: mialo byc (m+2) na poczatku.
a co jesli m= −2 ? tez to sprawdzam

i czemu wieksza od zera? a nie mniejsza?
3 maj 11:49
JaJa: Ludzie, pewnie ze mniejsza ta funkcja ma byc nad osia

!
3 maj 11:51
ICSP: w mianowniku masz funckję podwójnie kwadratową. Musisz sprawdzić kiedy jest ona równa 0.
Dziedzina to zbiór wszystkich innych przypadków z wyjątkiem tego.
3 maj 11:51
JaJa: (m+3)x4+6(m+2)x2+m2 to nad osia 3x2−4mx+5 i to tez bo ma nie byc miejsc zerowych
3 maj 11:52
mika: moze to ktos rozpisac

bo juz sie pogubilam? zeby miala miejsca zerowe musi byc wieksza, tak?
i wszystko oproc ztych m.zerowych jest dziedzina
3 maj 11:54
mika: i ma byc (m+2) nie (m+3) pomylilam sie.
3 maj 11:54
ICSP: co wy gadacie?
mianownik musi być ≠ 0 to jest dziedzina.
(m+3)x4 + 6(m+2)x2 + m2 ≠ 0
3 maj 11:55
mika: i co pozniej z tym ? delta mniejsza od zera?
3 maj 11:57
ICSP: nie delta równa 0 i wszyto oprócz tego przypadku jest dziedziną. Tylko pamiętaj o zastosowaniu
zmiennej pomocniczej przy liczeniu delty
3 maj 11:58
mika: a jakbym wziela,ze powinna byc wieksza lub rowna zero i wszystko oprocz miejsc zerowych
3 maj 12:00
ICSP: masz pierwiastek w mianowniku?
3 maj 12:01
mika: okej, rozumiem w takim razie

a jakbym miala takie samo polecenie ale bez licznika w sensie,ze sam mianownik (nie w ulamku)
to liczylabym dla Δ<0 ? bo wtedy bylby zbior liczb rzeczywistych
3 maj 12:03
ICSP: nie rozumiem możesz jakiś przykład podać?
3 maj 12:03
mika: ze mam (m+2)x4 + (m+2)x2 +4 . i mam wyznaczyc takie wartosci parametru m, zeby dziedzina byl
zbior liczb rzeczywistych
3 maj 12:05
ICSP: nie ma ułamka ani pierwiastka. Dowolne m
3 maj 12:07
Igor:
3 maj 12:07
ICSP:
3 maj 12:08
mika: ok, dzieki

! jestescie wielcy : D
3 maj 12:09
gdanskonly: Dlaczego delta w mianowniku musi być =0? Może ktoś to wyjaśnić?
5 gru 18:31
gdanskonly: Jeśli jest tak jak piszecie, to delta=0, gdy m=−2 lub dziwne dwa pozostałe wyniki:
(m2 − 9m − 18) (m+2), wynikające z obliczenia delty tego dwumianu.
5 gru 20:32