jerey: wyznaczyc rowania stycznych do okregu o rowaniu
x
2+y
2=4
S(0,0) r = 2
na oko widac y=x+4 y=x−4
robiłem sposobem;
rowanie prostej to; y=ax+b
r=2
s(0,0)
prosta przechodzi przez punkt (0,4) ⇒ 4=a*0+b⇒b=4
rowanie prostej y=ax+4
stąd podstawiam do długosci odcinka bo chce wyliczyc a
rowanie ogolne prostej ax−y+4=0
| | a*0+(−1)*0+4 | |
2= |
| takie dziwactwo mi wychodzi w odpowiedziach mam |
| | √2 | |
ze proste mają rowanie postaci y=
√3x+4 i −
√3x+4 chodzi mi o to jak obliczyc ten
wspolczynnik kierunkowy ?
20 lut 17:54
Radek:

x=2 lub x=−2
20 lut 17:55
jerey: sory nie dodałem ze styczne mają przechodzic przez punkt P=(0, 4)
20 lut 17:57
bezendu:
No właśnie
x2+y2=4
S=(0,0) r=2
y=ax+b P=(0,4)
y=ax+4
x2+(ax+4)2=4
x2+a2x2+8ax+16−4=0
x2+a2x2−8ax+12=0
x2(a2+1)−8ax+12=0
Dokończ
20 lut 18:02
jerey:
Δ=0
czyli 8a2−4(a2+1)*12 i to rozwiazac tak?
20 lut 18:04
20 lut 18:08
jerey: dzieki radek mecze sie juz z tym prawie 2 godziny robie roznymi sposobami te zadania ni nic .
przydalo sie
20 lut 18:17