matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Policz całkę
Zbyszek:
Policz całkę: Witam, proszę o pomoc zupełnie nie wiem jak to zrobić
ln
2
x
∫
√
x
20 lut 15:12
sushi_ gg6397228:
tutaj jest ta sama całka
https://matematykaszkolna.pl/forum/238309.html
20 lut 16:15
Mila:
Przez części:
2lnx
[ln
2
x=u,
dx=du, dv=x
−1
2
dx, v=∫x
−1
2
dx=2
√
x
]
x
ln
2
x
lnx
∫
=2
√
x
ln
2
x−4∫
*
√
x
dx=2
√
x
ln
2
x−4∫lnx*x
−1
2
dx
√
x
x
1
[lnx=u,
dx=du, dv=x
−1
2
dx, v=∫x
−1
2
dx=2
√
x
]
x
√
x
=2
√
x
ln
2
x−4(2
√
x
*lnx−2∫
dx)=
x
=2
√
x
ln
2
x−8
√
x
lnx+8*2
√
x
= =2
√
x
(ln
2
x−4lnx+8)+C
20 lut 16:26
Mila:
?
20 lut 17:34