Tożsamość trygonometryczna
Jacek: KTO POMOZE PROSZE


Mam udowodnic prawdziwosc tozsamosci :
sinx + cos(2y − x) 1 + sin2y
−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−
cosx − sin(2y − x) cos2y
naprawde mam problem z tozsamosciami a musze to zrobić
20 lut 07:41
20 lut 08:51
Jacek: no tak ale tego sposoby nie rozumiem −.−
20 lut 13:09
ICSP: Rozpisz cos(2x − y) oraz sin(2y − x) ze wzorów i kombinuj dalej
20 lut 13:13
Jacek: a nie mozesz mi pomoc bo nei zdaze a musze to zrobic a mi to duze problemy sprawia
20 lut 13:21
Trivial: Jak się czegoś nie rozumie to się pyta o szczegóły, a nie spamuje to samo zadanie 10 razy...
20 lut 13:22
wredulus_pospolitus: ale w czym ma Ci pomóc

napisać Ci gotowca

i tak to nic Ci nie da bo 'nie zrozumiesz'
20 lut 13:23
ICSP: ale to przecież tylko zwykłe podstawianie do wzorów

Identycznie jak przy rozwiązywaniu równania kwadratowego.
dla przykładu :
cos(2y − x) = cos2y * cosx + sin2x * sinx
drugi analogicznie.
20 lut 13:23
ICSP: Trivial mam do ciebie pytanko
20 lut 13:24
Trivial: ICSP, pewnie. Tylko teraz lecę coś zjeść. Będę za jakieś 15 minut.
20 lut 13:24
ICSP: + sin2
y * sinx oczywiście
20 lut 13:27
Trivial: ICSP: ?
20 lut 13:42
ICSP: Nie wiesz czy można w javie pobrać kilka zmiennych liczbowych naraz ?
Np chcę pobrać trzy wartości i przypisać je zmiennym a,b,c.
Podawane przezemnie liczby będę oddzielał przecinkami tzn :
4 , 6 , 1 przyporządkowuje a = 4 oraz b = 6 oraz c = 1
Chodzi mi o to aby nie pobierać 3 zmiennych w 3 okienkach tylko pobrać od razu 3 w jednym
okienku.
20 lut 13:47
20 lut 13:54
wredulus_pospolitus:
ICPS ... co prawda javy nie pamiętam ... ale ja bym to zrobił tak:
4,6,1 <−−−− zmienna (tekstowa) ... pętla która 'wyłuska' liczby za pomocą odnajdywania symbolu
',' przypisuje odpowiednie części zmiennej tekstowej jako liczby a,b,c
nie wiem jaki to ma sens w javie ... w excelu by działało
20 lut 13:54
ICSP: Niby przykład ma tylko 3 linijki a wygląda strasznie

Dzięki bardzo, posiedzę nad tym

W połowie semestru wrócę z poważniejszym problemem
20 lut 13:58
Trivial:
ICSP, String.trim() ucina białe znaki z początku i końca, a String.split(regex) dzieli
łańcuch na podstawie przekazanego wyrażenia regularnego.
"\\s*,\\s*" oznacza wyrażenie regularne \s*,\s*
\s → dowolny biały znak
* → poprzedni znak może powtórzyć się dowolną ilość razy (także 0).
, → zwykły przecinek.
20 lut 14:01
wredulus_pospolitus:
a proszę ... czyli dobrze kombinowałem
20 lut 14:03
ICSP: Czyli po prostu wpisuje te liczby do tablicy ?
20 lut 14:04
Trivial:
Ich tekstowe reprezentacje. Będziesz jeszcze musiał każdy element skonwertować String → int
(albo co tam chcesz).
20 lut 14:05
ICSP: Dzięki jeszcze raz
20 lut 14:06
Trivial: Jeszcze wypadałoby sprawdzić na początku wejście. Jeżeli to mają być liczby całkowite
rozdzielone przecinkami to wyrażenie \s*[−+]?\d+\s*(,\s*[−+]?\d+\s*)* przepuści tylko te
wejścia, które mają choć jedną liczbę całkowitą. Ale to już tylko taki bonus.

Najwyżej będą
się sypały wyjątki przy konwersji.
20 lut 14:12
wredulus_pospolitus:
albo liczby niecałkowite będą oddzielane '.'
20 lut 14:18