Planimetria
bezendu:

Bok kwadratu ABCD ma długość 1. Na bokach BC i CD wybrano odpowiednio punkty E i F
umieszczone tak, by |CE | = 2|DF | . Oblicz wartość x = |DF | , dla której pole trójkąta AEF
jest najmniejsze.
Co dalej ? chcę wskazówkę a nie gotowca którego mam dokończyć.
20 lut 00:35
Marcin: Pole tego trójkąta, to pole kwadratu odjąć pola trójkątów AFD FEC i EAB.
20 lut 00:38
bay:
Na rysunku nie widzę kwadratu !
20 lut 00:39
bezendu: Dzięki
20 lut 00:39
Trivial: bay, miałem mówić to samo.
20 lut 00:40
bezendu:
20 lut 00:42
Marcin: i pamiętaj że DF to x, a CE 2x

(robiłem już to zadanie

)
20 lut 00:43
bezendu:
A no tak pomyliłem oznaczenia.
20 lut 00:44
Trivial:

Oto właściwy rysunek. W zadaniu jest narzucone: x = |DF|.
20 lut 00:44
bezendu:
I teraz muszę stworzyć funkcję kwadratową opisującą pole trójkąta AFE ?
20 lut 00:45
Trivial:
Tak. To jest trywialne. Masz 3 trójkąty prostokątne i kwadrat. Jak się mają ich pola?
20 lut 00:46
Marcin: 1
2−trzy pola trójkątów. Reszta prosto
20 lut 00:46
bezendu: Dzięki i gratulację
Trivial bo nie miałem jeszcze okazji
20 lut 00:49
bay:
Pole tego trójkąta będzie najmniejsze ⇔ jak suma pól pozostałych trzech trójkątów
będzie mieć wartość największą
Zbadaj maximum P(x)= P(ABE)+P(ADF)+P(EFC) =......
Dziedzina P(x) : x∊(0,12)
20 lut 00:50
Trivial: Dzięki.
20 lut 00:51
20 lut 00:52
bay:
ok
20 lut 00:53
bezendu:
Tylko mam jeszcze jedno pytanie pole pole trójkąta będzie najmniejsze jeśli pola trójkątów
będzie jak największe ?
20 lut 00:55
20 lut 00:58
Trivial:
Można bezpośrednio obliczyć pole trójkąta AFE:
| | x | | 1−2x | | 2x(1−x) | | x | | 1 | |
p(x) = 1 − |
| − |
| − |
| = x2 − |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
A zatem minimum dla x = |
| . |
| | 4 | |
20 lut 01:05