plan
bezendu:
W trójkącie o obwodzie 14 jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego boku. Oblicz cosinus
najmniejszego kąta, tego spośród trójkątów spełniających podany warunek, w którym suma
kwadratów długości boków jest najmniejsza
a+b+c=14
b=2a
3a+c=14⇒c=14−3a
f(x)=a
2+(2a)
2+(14−3a)
2
f(x)=a
2+4a
2+196−84a+9a
2
f(x)=14a
2−84a+196
x
w=3
19 lut 22:22
bezendu: ?
19 lut 23:39
20 lut 00:00
Domel: A − i jaki to wychodzi trójkąt?
20 lut 00:01
bezendu: A czemu ma służyć ten link? Skoro ja znam
to twierdzenie. Ja pytam o wynik czy ok?
20 lut 00:02
bezendu: ?
20 lut 00:24
20 lut 01:12
Domel: wg mnie to
| | 9 − 36 − 36 | | −63 | | 7 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | −2 * 6 * 6 | | −72 | | 8 | |
20 lut 01:12
Domel:
(a, b, c) = (3, 6, 6)
20 lut 01:14
Trivial:
20 lut 01:16
20 lut 01:20
Bogdan:
bezendu rozwiązał poprawnie zadanie (pomijam niedociągnięcia w zapisie rozwiązania
i traktuję ten zapis jak szkic rozwiązania). Szukany cosinus ma wartość 13/15.
20 lut 01:20
Bogdan:
Te niedociągnięcia to np.: powinno być f(a), a nie f(x) oraz aw = 3 a nie xw = 3
20 lut 01:22
Domel: Trivial nie wiem skąd mi wyszło 14−9 = 6

Masz racją (a, b, c) = (3, 6, 5)
no i
| | 9 − 36 − 25 | | −52 | | 13 | |
cosα = |
| = |
| = |
| czyli bezendu ma gut |
| | −2 * 6 * 5 | | −60 | | 15 | |
20 lut 01:24
Domel:
No i sorki bezendu za ten link na górze − został wstawiony, bo wychodził mi inny (niestety
błędny) wynik
20 lut 01:29
bezendu:
Dziękuję Panowie.
20 lut 18:29