Rozwiąż równiania
Derek: 1. x%*24+(100−a)%*18=0,75
2. y%*72−(100−y)%*68,4=69,3
20 lut 00:04
Derek: W drugim wkradł się błąd − tak wygląda prawidłowo:
2. y%*72 + (100−y)%*68,4=69,3
20 lut 00:13
bay:
Mnożymy obydwie strony równania przez 100
72y+(100−y)*68,4= 6930
a teraz dokończ ........
Odp: y=25
20 lut 00:18
PW: Derek, a skąd Ty masz takie "genialne" rownania?
Przecież to są bzdury − co to ma znaczyć x%•24 itd.? Symbol "%" należy do literatury, a nie do
matematyki − nie wolno go stosować w rachunkach. Mógłbym złośliwie zapytać:
− A co to znaczy 4%•7%? 28 kwadratowych procentów?
20 lut 00:26
bay:
y% z 72
20 lut 00:30
bay:
| | 10*72 | |
10% z 72 = |
| =....... |
| | 100 | |
20 lut 00:32
Derek: Szczerze mówiąc takie genialne równiania mam z tej strony

Chodzi tutaj o obliczenie ilości
jednej i drugiej substancji w roztorze. Podpatrzyłem z jakiegoś wcześniejszego postu to
równianie. Problem w tym, że tak jak w przypadku drugiego odpowiedź wychodzi mi prawidłowa.
Tak w przypadku pierwszego wychodzą jakieś bzdury.
20 lut 00:39
PW: Tak, y% z 72 − to literatura, zapis prawidłowy. Do rachunków wyłącznie jako
W szkole średniej spotykałem całe roczniki dzieciaków układających jakieś koszmarne proporcje z
procentami (jak przed wojną światową) i płaczących, że procenty to bardzo trudne jest. Po
uświadomieniu różnicy między literaturą a rachunkami kłopoty znikały.
20 lut 00:40
Derek: Faktycznie obliczenia są znacznie prostsze! Dziękuje bardzo
20 lut 00:45
Derek: Swoją drogą równanie drugie jest ma złe założenia co do zadania dlatego nie wychodzi wynik. A w
zasadzie nie tylko złe założenia co zadanie okazało się mieć błąd
20 lut 00:49
20 lut 05:51