matematykaszkolna.pl
Zmieszano roztór A o masie 18 g z roztorem B o masie 24g otrzymay roztwór ważył Derek: Zmieszano roztór A o masie 18 g z roztorem B o masie 24g otrzymay roztwór ważył 0,75g jaki jest udział procentowy substancji A i B w mieszaninie?
19 lut 22:12
Derek: największy mam problem z ustaleniem jakiegoś jedenego równiania, które pomogłoby mi rozwiązywać takie zadania
19 lut 23:59
20 lut 05:50
pigor: ..., jeszcze raz, bo skumałem o co tu chemikom ...emotka chodzi, mianowicie zmodyfikowałem nieco − na pierwszy rzut oka niedorzeczną − treść zadania : tak : w pewnej aptece zmieszano roztwór A o masie 18g z roztworem B o masie 24g w mikroskopijnej ilości i otrzymano 0,75g tej mieszaniny. Jaki jest udział procentowy substancji A i B w tej mieszaninie ? −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− otóż niech x%=? − szukany procent wystarczy rozwiązać np. takie równanie : 18x%+24x%= 0,75 /*100 ⇔ 42x=75 ⇔ x= 7542=1,7, a więc x%=1,7% szukany procent udziału A i B z dkł. do 0,1% (1 promila). −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− p.s. ponieważ zostałem wywołany do tablicy w innym poście Derek−a, w którym faktycznie pomyliłem stężenie procentowe z wagowym udziałem procentowym, to mam prośbę nastepującą jeśli ktoś ...emotka nie kuma, albo nauczyciel jego "nie trawi" mojego podejścia multiplikatywnego (iloczynowego) podejścia do procentów, w którym znak % (literatura pro cent − przez sto), to nic innego jak tylko symbol czynności] (operacji) oprocentowania, analogicznej do też przecież symboli jak np. pierwiastkowania, logarytmowania itp, to niech sobie rozwiązuje tak jak uczą (uczyli), zastępując symbol % zwykłym 1100 lub 0,01 ułamkiem . emotka
20 lut 14:33