Zmieszano roztór A o masie 18 g z roztorem B o masie 24g otrzymay roztwór ważył
Derek: Zmieszano roztór A o masie 18 g z roztorem B o masie 24g otrzymay roztwór ważył 0,75g jaki jest
udział procentowy substancji A i B w mieszaninie?
pigor: ..., jeszcze raz, bo skumałem o co tu chemikom ...

chodzi, mianowicie
zmodyfikowałem nieco − na pierwszy rzut oka niedorzeczną − treść zadania :
tak :
w pewnej aptece zmieszano roztwór A o masie 18g z roztworem B
o masie 24g w mikroskopijnej ilości i otrzymano 0,75g tej mieszaniny.
Jaki jest udział procentowy substancji A i B w tej mieszaninie ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż niech
x%=? − szukany procent wystarczy rozwiązać np. takie
równanie :
18x%+24x%= 0,75 /*100 ⇔ 42x=75 ⇔ x=
7542=1,7,
a więc
x%=1,7% szukany
procent udziału A i B z dkł. do 0,1% (1 promila).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. ponieważ zostałem wywołany do tablicy w innym poście
Derek−a,
w którym faktycznie pomyliłem stężenie procentowe z wagowym udziałem
procentowym, to mam prośbę nastepującą
jeśli ktoś ...

nie kuma, albo nauczyciel jego "nie trawi" mojego podejścia
multiplikatywnego (iloczynowego) podejścia do procentów, w którym znak
%
(literatura pro cent − przez sto), to nic innego jak tylko
symbol czynności]
(operacji)
oprocentowania, analogicznej do też przecież symboli jak np.
pierwiastkowania,
logarytmowania itp, to niech sobie rozwiązuje tak jak
uczą (uczyli), zastępując symbol
% zwykłym
1100 lub 0,01 ułamkiem .