Proszę o pomoc w rozwiazaniu.Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać.
WHITE: Podstawa stozka jest kołem opisanym na trójkacie równobocznymo boku dł.12 dm.oblicz pole
powierzchni całkowitej i objetość stozkajesli kat nachylenia tworzacej do płaszczyzny podstawy
ma 60 stopni.
19 lut 22:00
20 lut 05:55
dero2005:

a = 12 dm − bok trójkąta
R = r − promień okręgu opisanego na trójkącie
r − promień podstawy stożka
h − wysokość stożka
l − tworząca stożka
h = r
√3 =
l =
√r2 + h2 =
P
c = πr(r + l) =
20 lut 07:56