ss
HUGO: Dla jakich wartości parametru m pierwiastkami równania x2 − 2mx −m2−2m+4=0 są dwie różne
liczby ujemne x1 i x2 spełniajace warunek |x1−x2|=4V2?
założenia x =/=0
Δ>0
// Obliczyłem delte:
(...)
Δ=8m2 + 8m −16
8m2 + 8m −16>0
me(−oo; −2) u (1; oo)
Dałbym Viete ale tu mam x1−x2 ...
Powiedzmy że idąc pewnymi dziwnymi teoriami wyszło mi m=V2 v m=−V2 konsultując z dziedziną
[me(−oo;−2) u (1; oo)] wychodzi jedno rozwiązanie m=√2
//sprawdzi ktoś? : <
19 lut 21:45
Mila:
|x1−x2|=4 czy 2 coś tam nie widzę jednoznaczności w zapisie.
19 lut 21:51
bezendu:
Ale to są złe założenia ?
skoro mają być dwie różne liczby ujemne to
Δ>0
x1+x2<0
x1*x2>0
19 lut 21:53
HUGO: |x1−x2|=4
√2 
// skrótowo duże 'V' urzwam jako pierwiastka drugiego stopnia
A co do mojego dziwnego sposobu:
Obliczyłem pierwiastki x1 oraz x2
−b + |
√Δ|
________
.....a......
czyli:
x1=8m
2 − 6m −16
x2=8m
2 +10m −16
Postawiłem
|8m
2 − 6m −16 −(8m
2 +10m −16)|= 4
√2
|−16m|=4
√2
1.
16m=4
√2
m=
√2/4
2.
m= −
√2/4
// dodatkowo znalazłem sb błąd.. ale nie wiem czy ta metoda jest dobra, wierze ze jest raczej
niewłaściwa
19 lut 21:59
HUGO: Okej bezendu, teraz to widzę. I co proponujesz dalej po założeniach?
19 lut 22:00
bezendu: Rozwiązać to co Ci podałem i tyle potem cześć wspólna i masz rozwiązanie
19 lut 22:01
HUGO:
rozwiązanie wyszło by wtedy o 2 razy większe
19 lut 22:03
HUGO: ok to sb zrobie po twojemu
19 lut 22:03
bezendu:
na końcu jak będziesz miał cześć wspólną tych 3 przypadków to zobacz czy |x1−x2=4√2 należą
do tego przedziału
19 lut 22:04
Mila:
Sposób dobry, ale źle wykonałeś odejmowanie, sprawdź
19 lut 22:11
PW: Hugo, spróbuj zastosować sposób z
237231 trochę go modyfikując z uwagi na to, że oba
miejsca zerowe mają być ujemne. Może się uda (nie sprawdzałem czy to będzie łatwe, ale
przynajmniej spróbuj).
19 lut 22:13
HUGO: Czuję że jestem na to za tępy ale oczywiście zobaczę zaraz może jednak : )
Bezendu:
wyliczyłem co mówiłeś:
x1+x2<0 => m<0
x1*x2>0 = > −m2−2m+4>0 => m1= −1 −√5 v m2= −1 +√5
Wyszły mi takie przedziały:
me(−oo;0)
me(−1 −√5 ; −1 +√5)
Sumując:
me(−1 −√5;0)
Jednak jak to nawiązać do |x1−x2|=4√2?
19 lut 22:22
bezendu:
√(x1−x2)2=4√2 /2
(x1−x2)2=32
Teraz już dokończ sam.
19 lut 22:23
HUGO: Mila <3 ... podnosisz na duchu powiadasz sposób dobry... Ale nie rozumiem

twojego zapisu,
dlaczego
| | √Δ | |
| |
| |  |
| | a | |
różnica dwóch pierwiastków:
| | −b + √Δ | | −b + −√Δ | | √Δ | |
|x1−x2| = |
| − |
| = | |
| | ........ U Cb widzę jedno 'a' |
| | 2a | | 2a | | 2a | |
19 lut 22:28
ZKS:
| −b + √Δ | | −b − √Δ | | −b + √Δ + b + √Δ | | 2√Δ | | √Δ | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| . |
| 2a | | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
19 lut 22:32
HUGO: Mila zwracam honor ! jak odejmuje
√Δ − −
√Δ to mamy 2
√Δ i skracamy i temu jedno 'a'

Bezendu prowadź:
(x1−x2)
2 =32 //opuszczamy wartość bzwgl bo /
2
8m
2 + 8m −48=0 przez 8
m
2 + m −6=0
Δ = 1 + 6*4 = 25
m1 = −6/2 = −3 v m2= 4/2 = 2
me(−1 −√5;0)
Konsultujemy z dziedziną i coś nie wychodzi
19 lut 22:40
HUGO: −1 −
√5 ~ −3,23 czyli −3 e D

Jednak dobrze mam?
19 lut 22:42
bezendu:
Ja to inaczej rozpisuję:
|x
1−x
2|=4
√2
(x
1−x
2)
2=32
x
12+x
22−2x
1x
2=32
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2=32
(2m)
2−4(−m
2−2m+4)=32
4m
2+4m
2+8m−16−32=0
8m
2+8m−48=0
m
2+m−6=0
Δ=25
√Δ=5
19 lut 22:45
HUGO: wyszło to samo, wierze że dziedzina prawidłowa. Dzięki

za 75 dni matura z matmy
19 lut 22:47
bezendu:
Wiem o tym
19 lut 22:49
HUGO: Ty sie martwisz.. ehmmmm wszystko umiesz
19 lut 22:53