gu
Radek:
Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania x2+mx+12 różnią się o 1, oblicz te
piwerwiastki
ja mam takie założenia
Δ≥0
|x1−x2|=1
a w arkuszu Δ>0
to nie wpływa na rozwiązanie bo liczyłem ale czemu takie założenie odnośnie Δ?
13 lut 12:25
5-latek: Jesli te pierwiastki roznia sie o 1 to beda to dwa rozne pierwiastki wiec delta >0
13 lut 12:29
J: Bo jeśli Δ = 0 to x
1 = x
2 (pierwiastek podwójny)
13 lut 12:30
Radek: dziękuję
13 lut 12:32
PW: Spróbujmy oderwać się od schematu "funkcja kwadratowa − delta − wzory Viete'a".
jest przykładem funkcji, której miejsca zerowe różnią się o 1. Wszystkie inne funkcje
kwadratowe o takim samym współczynniku przy x
2, w tym zadana
g(x) = x
2 + mx + 12,
które mają tak oddalone miejsca zerowe, są efektem przesunięcia wykresu o wektor [p,0]
(równolegle do osi OX). Liczba p może być dowolną liczbą rzeczywistą. Musi być więc
g(x) = f(x−p)
| | 1 | | 1 | |
x2 + mx + 12 = (x − p − |
| )(x − p + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
x2 + mx + 12 = (x − p)2 − ( |
| )2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
x2 + mx + 12 = x2 − 2px + p2 − |
| . |
| | 4 | |
Przyrównanie współczynników przy odpowiednich potęgach daje
m = −2p i 48 = 4p
2 − 1
m = −2p i 49 = (2p)
2
m = −2p i (2p = 7 lub 2p = −7).
Odpowiedź: m = −7 lub m = 7.
13 lut 13:13
ICSP:
13 lut 13:15
Mila:
Δ>0 ( 2różne pierwiastki trójmianu kwadratowego)
Δ=m
2−48
m<−4
√3 lub m>4
√3≈6.9
|x
1−x
2|=1
√Δ=1 /
2⇔
m
2−48=1
m
2−49=0
m=7 lub m=−7
odp.
13 lut 15:01
Radek:
Ale niech Pani spojrzy tutaj:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wartość bezwzględna różnicy pierwiastków
równania 2x
2+(1−2m)x−m jest mniejsza od 5
i tutaj w arkuszu mam założenie
Δ≥0
bo delta wychodzi
4m
2+4m+1≥0
(2m+1)
2≥0
m∊R
bo jesli miałbym Δ>0
Tak ?
13 lut 15:15
J: Bo nawet jesli Δ = 0 , to x1 = x2 i Ix1 − x2I = 0 < 5
13 lut 15:17
Piotr 10: Jeśli nie ma słowa '' różnych pierwiastków'' to Δ ≥ 0
13 lut 15:18
Mila:
Tutaj :
|x1−x2|<5 to znaczy, że może być równa 0, a wtedy x1=x2, zatem Δ≥0
13 lut 15:21
Radek: Dziękuję.
13 lut 15:28
Radek: Jeszcze będę wieczorem maił kilka pytań
13 lut 15:28
Radek:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a,b prawdziwa jest nierówność.
| | a | | a | | b | |
log |
| (1−log |
| )≥log |
| +1 |
| | b | | b | | a | |
| | a | | a | | b | |
log |
| −log2 |
| −log |
| −1≥0 |
| | b | | b | | a | |
| | a | |
−log2 |
| +loga−logb−(logb−loga)−1≥0 |
| | b | |
| | a | |
−log2 |
| +loga−logb−logb+loga−1≥0 |
| | b | |
| | a | |
−log2 |
| +2loga−2logb−1≥0 |
| | b | |
| | a | |
−log2 |
| +2(loga−logb)−1≥0 |
| | b | |
| | a | | a | |
−log2 |
| +2log |
| −1≥0 /(−1) |
| | b | | b | |
C.N.W
?
13 lut 18:41
Radek: ?
13 lut 19:15
ZKS:
Komentarz na końcu i

. Tylko że wcześnie dużo wcześniej wystarczyło zauważyć że
| | b | | a | | a | |
log ( |
| ) = log ( |
| )−1 = −log ( |
| ) i nie musiał byś tych milion przekształceń |
| | a | | b | | b | |
robić.
13 lut 19:17
ZKS:
Chociaż jest źle. Mnożąc przez −1 nie zmieniasz zwrotu nierówności.
13 lut 19:18
ICSP: Trzecia linijka od końca. Przemnożenie nierówności przez −1 zmienia jej znak !
13 lut 19:20
Radek: wyjściowy znak jest ≤ przepraszam
13 lut 19:21
Radek:
Suma czterech początkowych wyrazów dwudziestowyrazowego ciągu arytmetycznego wynosi 11, a suma
kolejnych trzech następnych wyrazów wynosi 24
a) który ciąg jest o 12 większy od pierwszego wyrazu
n=9 tak wyszło
b) oblicz sumę parzystych wyrazów tego ciągu
S=155 a w odp 70?
13 lut 20:06
Radek: ?
13 lut 21:03
Radek: ?
13 lut 21:30
Mila:
Dobrze masz. Chyba,że inna treść zadania.
13 lut 21:38
Radek:
Dziękuję. Treść zadania jest prawidłowa, Testy R aksjomat (zielone)
13 lut 21:40
Radek:
Teraz zadanie z Pazdro bo też się nie zgada
oblicz log
62*log
618+log
263
| | 36 | | 6 | |
log62*log6 |
| +(log6 |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
log
62*(log
636−log
62)+(log
66−log
62)
2
log
62(2−log
62)+(1−log
62)
2
2log
62−log
262+1−l2og
62+log
262=1
13 lut 22:12
Radek: Można jakoś inaczej rozpisać ?
13 lut 22:15
Mila:
Można :
log6(2)*log6(2*32)+log26(3)=
=log6(2)*(log6(2)+2log6(3))+log26(3)=
=log26(2)+2log6(3)*log6(2)+log26(3)=
=(log6(2)+log6(3))2=(log6(6))2=1
13 lut 22:44
Radek:
Dziękuję. Jednak dobrze mi wyszło..
13 lut 22:46
Radek:
oblicz wartość wyrażenia a
−b
| | log1003 | | log1005 | |
a=(5 |
| *3 |
| )2log158 |
| | log3 | | log5 | |
b=
4√36−16√5*
√4+2√5
wychodzi mi
a=8
b=2 lub b=−2
więc
| | 1 | |
w odpowiedzi tylko |
| ? |
| | 64 | |
13 lut 22:54
Mila:
Dobrze Ci wyszło 22:12.
Ostatnie sprawdzam.
13 lut 22:57
Mila:
b=2 pierwiastek z liczby nieujemnej nie może być ujemny.
√4=2
13 lut 23:10
Radek:
b=4√36−16√5*√4+2√5 /4
b4=(36−16√5)*(4+2√5)2
b4=(36−16√5)(16+16√5+20)
b4=(36−16√5)(36+16√5)
b4=362−(16√5)2
b4=16
b=2 lub b=−2
13 lut 23:13
Mila:
Na początku założenie b>0
Inaczej to liczę, ale to jutro Ci napiszę. Napisz jak policzyłeś a.
Dobranoc
13 lut 23:40
Radek:
Wstawię jutro zdjęcie, bo ciężko tutaj to napisać.. Dziękuję bardzo i dobranoc.
13 lut 23:43
14 lut 16:40
Mila:
b=4√36−16√5*4√(4+2√5)2=
4√(36−16√5)*(36+16√5)=4√16=2
14 lut 16:56
Radek:
Ale prawdą jest, że
4√16=2 lub −2
(−2)4=16
14 lut 16:59
Mila:
Na obrazku:
a=8 a nie 64
Dalej:
b=2
14 lut 17:03
Mila:
Nie jest to prawdą , co napisałeś 16:59
4√a4=|a|
Pomyliłeś z rozwiązaniem równania.
x4=16⇔
(x4−16)=0⇔
(x2−4)*(x2+4)=0⇔
(x−2)*(x+2)=0
x=2 lub x=−2
14 lut 17:07
Radek: To jak to po kolej rozpisać ?
14 lut 17:09
Mila:
Masz obliczone a.
a=8
zał. b≥0 i Twoje obliczenia albo skorzystaj z tego co ja napisałam 16:56
⇔
b=2
14 lut 17:13
Radek: Ale czemu Pani daje założenie b≥0 ?
14 lut 17:14
Mila:
Przecież liczysz pierwiastki:( w R)
√16=4
√25=5 itd.
Dajesz założenie, bo wykorzystujesz równanie 4 stopnia. Ja skorzystałam tylko z definicji
pierwistka o parzystym stopniu
Definicja pierwiastka o parzystym stopniu.
np.
√a2=|a|
4√a4=|a|
Natomiast 3√a3=a i tak 3√−8=−2
14 lut 17:23
Radek: Dziękuję choć nadal myślę,że −2 też może być.
14 lut 17:32
Mila:
Nie może być w tym zadaniu.
4√16=|2|=2 i tylko tyle.
14 lut 18:36
Radek:
Dziękuję już zrozumiałem
a takie zadanie
| | 4 | |
kąt α jest taki, że sinα+cosα= |
| |
| | 3 | |
Oblicz wartość wyrażenia sin
3α+cos
3α
i podstawić do wzoru ?
14 lut 18:42
Mila:
Może rozłóż sin3x+cos3x ze wzoru (a3+b3) i zobaczysz co dalej.
14 lut 18:49
Saizou : a ja wolę rozpisać wzór (a+b)
3
14 lut 18:54
Radek:
(sinα+cosα)(sin
2α−sinαcosα+cos
2α)
(sinα+cosα)(1−sinαcosα)
| | 4 | | 4 | |
( |
| −cosα+cosα)(1−( |
| −cosα)cosα) |
| | 3 | | 3 | |
| 4 | | 16 | | 4 | |
| − |
| cosα− |
| cosα=0 ? |
| 3 | | 9 | | 3 | |
ok jak do tej pory ?
14 lut 18:54
Mila:
Jeśli kąt jest ostry.
| | 4 | |
(sinx+cosx)2=( |
| )2 z tego oblicz (sinx *cos) i podstaw w drugiej linijce z 18:54 |
| | 3 | |
14 lut 19:09
Radek: a mój sposób jest ok?
14 lut 19:12
Mila:
Dlaczego równe 0?
Zrób jak podpowiedziałam.
14 lut 19:43
Radek: Ale nie rozumiem Pani zapisu. I dlatego próbuję inaczej to zrobić
14 lut 19:50
Mila: Masz podane :
| | 4 | |
sinα+cosα= |
| podnieś obie strony do kwadratu. |
| | 3 | |
14 lut 19:54
Radek: Zawsze tam mogę podnosić do kwadratu ?
14 lut 19:59
Mila:
Jeśli obie strony są dodatnie to tak.
14 lut 20:25
Radek: Dziękuję, a ma Pani jeszcze czas dziś?
14 lut 20:27
Mila:
Jestem.
No i jaki masz wynik?
14 lut 20:28
Radek: Przeważnie na maturze R są zadania z prawdopodobieństwa i kombinatoryki z kostkami i zapisem ?
14 lut 20:30
Mila:
Nie tylko.
14 lut 20:32
Radek: Ale przeglądając i robiąc arkusze a matur majowych spotyka się takie zadania przeważnie i mam
właśnie kilka takich zadań i proszę o wytłumaczenie
14 lut 20:34
Mila:
Pisz.
14 lut 20:35
Radek: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3
14 lut 20:36
zawodus: zadanie z maturki widzę leci

pomyśl jakie muszą być reszty z dzielenia przez 3 mieć te liczby, żeby ich suma dawała resztę
0.
14 lut 20:38
Radek:
Nie wiem jak zacząć właśnie
14 lut 20:41
Mila:
No to licz.
|Ω|=?
12=1
22=4=3*1+1
32=9=3*3
42=16=3*5+1
52=25=3*8+1
62=36=3*12
Pomyśl jakie maja być trójki aby suma kwadratów dzieliła się przez 3.
14 lut 20:44
Radek: Ω=126
muszą być parzyste ?
14 lut 20:49
Mila:
|Ω|=6*6*6=216
Muszą być 3 liczby podzielne przez 3 .
czyli ciągi {x1,x2,x3} gdzie xi∊{3,6}
albo 3 liczby , których kwadraty dają po podzieleniu resztę 1
np(1,2,4) bo masz wtedy sumę: 1+4+16=21 i to dzieli się przez 3
czyli ciągi {x1,x2,x3} gdzie xi∊{1,2,4,5}
Czy może być jeszcze inna możliwość?
Licz.
14 lut 20:59
Radek: Nie ma innych możliwości ?
14 lut 21:04
zawodus: A ile naliczyłeś?
14 lut 21:15
Radek: Tylko te możliwości od Pani Mili
14 lut 21:16
zawodus: czyli ile?
14 lut 21:20
Mila:
No właśnie jak i ile?
Wyjaśnij, to zobaczymy, czy dobrze rozumujesz.
14 lut 21:21
Radek: 64
14 lut 21:22
Mila:
Mało.
Napisz jak liczysz.
14 lut 21:25
Radek: Liczby nie dzielą się przez 3
4*4*4=64
14 lut 21:27
Mila:
A−suma kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
Zdarzenia sprzyjające zdarzeniu A
ciągi: {x
1,x
2,x
3} gdzie x
i∊{3,6}
Liczba tych ciągów
2
3=8
ciągi : {x
1,x
2,x
3} gdzie x
i∊{1,2,4,5}
Liczba tych ciągów
4
3=64
Razem:
64+8=72
14 lut 21:35
Radek:
Oblicz, ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych takich, że iloczyn cyfr w ich zapisie
dziesiętnym jest równy 12.
6,2,1,1,1,1,1,1
1,3,4,1,1,1,1,1
2,2,3,1,1,1,1,1
?
14 lut 21:38
Mila:
Mogą być sutuacje:
| | 8! | |
a) (2,6,1,1,1,1,1,1) ile ich jest ? |
| =7*8=56 permutacje z powtórzeniami |
| | 6! | |
| | | |
albo liczysz tak : | *2! kombinacje − wybierasz 2miejsca dla 2 i 6, permutacja 2! |
| | |
b) (3,4,1,1,1,1,1,1) ile ich jest ?
c)(3,2,2,1,1,1,1,1) ile ich jest ?
14 lut 21:52
14 lut 21:57
Marcin:
b) 8*7, tak samo jak a)
14 lut 22:09
Radek:
A no tak
c ?
14 lut 22:10
Marcin:
No wybierasz sobie trójkę na 8 sposobów i na pozostałych 7 miejscach ustawiasz dwie dwójki,
14 lut 22:12
Radek: ?
14 lut 22:13
Marcin: Co niezrozumiale napisałem?
14 lut 22:15
Radek: Czemu moje jest źle ?
14 lut 22:17
Marcin: Powiedz mi dlaczego mnożysz to wszystko razy trzy, skoro masz już 7 miejsc ustawionych?
14 lut 22:22
Radek:
Czyli tylko dwa pierwsze dwumiany
14 lut 22:23
Marcin: No tak, ale wiesz już dlaczego?
14 lut 22:25
Radek: Tak dziękuję
14 lut 22:25
Marcin: Proszę bardzo
14 lut 22:27
Mila:
| | | | | |
c) | * | jedno miejsce dla 3 , potem 2 miejsca z 7 dla dwójek, na pozostałych |
| | | |
miejscach są jedynki
(c) U Ciebie
Tak może być:
| | | |
* | *1 bo zostało tylko jedno miejsce . |
| | |
14 lut 22:28
Radek:
Dziękuję Pani zrozumiałem
14 lut 22:28
Mila:

dla obu Panów.
14 lut 22:35
Radek:
Dla Pani to się należy bukiet
14 lut 22:37
Marcin:
Ale miło

dla Pani.
14 lut 22:38
Mila:
Dobranoc
14 lut 23:01
Radek:
Dobranoc. Jutro chciałbym zrobić arkusz na forum, jeśli Pani pomoże to fajnie
14 lut 23:06
Mila:
Pomogę, pomogę.
14 lut 23:07
Fleur:

dla Radka i Marcina.
14 lut 23:43
Marcin: 13 min przed końcem walentynek. Zaliczone
14 lut 23:51