:/
ICSP: Dla przyszłych maturzystów
Znalazłem w książce bardzo proste aczkolwiek nietypowe równanie i kieruje je wyłącznie do
przyszłych maturzystów

x = 15 +
√−x2 − 8x + 9
Dostaniecie wirtualne ciastko za rozwiązanie w dwóch linijkach, drugie:
tutaj ciastko za rozwiązanie w jednej linijce.
19 lut 20:32
Andrzej: Rozwiązałem i to pierwsze w dwóch linijkach i to drugie w jednej. I co ja mam zrobić, jak
jestem już baaaardzo byłym maturzystą, a mam straszną ochotę na te ciastka ? Powiedz
przynajmniej, że to ptysie, ptysiów nie lubię to i żałować nie będę.
19 lut 20:50
ICSP: Niestety

Zadanie tylko dla maturzystów
19 lut 20:55
Trivial:
To ja też dorzucę swoje zadanko dla maturzystów.

Obliczyć dokładne wartości:
19 lut 21:06
JaTylkoPoCiastko: x=9 v x=13
brak rozwiązań, dziedzina już to wyjaśnia
19 lut 21:11
ZKS:
Nie wiem skąd takie odpowiedzi ale źle.
19 lut 21:20
JaTylkoPoCiastko: przykład b)
wzór na podwojony tg (tg2alfa)
−tg2*22,5=−tg45=−1
−1=−2tg22,5/1−tg2 22,5 Niech tg22,5=t
−1=−2t/1−t2 /*1−t2
t2−1=−2t
t2+2t−1=0
delta= 4 +4 = 8
pierw z delty= 2√2
t1= −2−2√2/2= −1−√2
t2=−2+2√2/2=−1+√2
tg22,5− pierwsza ćwiartka, więc tg22,5=−1 +√2
19 lut 21:30
Trivial: Źle. Aczkolwiek blisko.
19 lut 21:32
JaTylkoPoCiastko: rachunki?
19 lut 21:36
JaTylkoPoCiastko: Denerwuje mnie to pisanie

, nie mogę się skupić przez to, a kartki za daleko
19 lut 21:37
JaTylkoPoCiastko: Do poprzedniego zadania się nie przyznaje, nawet dziedzina się nie zgadza.
19 lut 21:39
19 lut 21:40
ZKS:
| | π | |
Nie wiem czy Trivial napisał blisko dlatego że Ty policzyłeś tg( |
| ) a tam jest |
| | 8 | |
19 lut 21:40
JaTylkoPoCiastko: jest minus przed tg
19 lut 21:44
jacuś: Pierwsze Równanie z pierwszego zadania nie ma rozwiązania
19 lut 21:45
Trivial: Ciastko, masz podejrzany minus w linijce:
Skąd on się bierze?
19 lut 21:45
Trivial: A no tak, dokładnie to co napisał ZKS. Policzyłeś tg(22.5) a nie tg(−22.5).
19 lut 21:46
JaTylkoPoCiastko: wciągnąłem go sobie do licznika, wziął się z −tg, poprawcie jeśli źle, zaczynam tryge dopiero.
19 lut 21:47
JaTylkoPoCiastko: Odnośnie 1szego równania, to D wychodzi mi <−9,1> a rozwiązania −13 i 9 więc też bym szedł tą
drogą co Jacuś, ale że w 2 linijkach od tak?
19 lut 21:49
Ajtek:
Pierwsze jest banalne, należy coś zauważyć i tyle
19 lut 21:50
ZKS:
Nie chcę pisać bo zadanie nie dla mnie jak napisał
ICSP nawet na upartego można w jednej
linijce zrobić to równanie jaki i drugie.
19 lut 21:52
Ajtek:
ZKS zerknij tam gdzie proszę

.
19 lut 21:52
ciacho: pokazcie jak to zrobic bo mnie zaciekawiło
19 lut 21:55
JaTylkoPoCiastko: Odnośnie tego tg22,5 to mój minus w ułamku jest niepotrzebny, tak? w sumie to wtedy skraca się
z minusem w 1 i robi się z tego +tg22,5.
19 lut 21:56
Saizou :
x−15=√−x2−8x+9 a skoro x∊<−9:1> to mamy sprzeczność, bo L<0 a P>0 , czyli brak rozwiązań
(nie wiem czy o to chodziło)
19 lut 21:59
Saizou : P
≥0
19 lut 22:00
Trivial:
Chodzi o to:
| | 2tg(α) | | π | |
−1 = |
| , α = − |
| = −22.5o |
| | 1−tg2(α) | | 8 | |
Teraz podstawiasz t = tg(α) i masz:
| | 2t | |
−1 = |
| → t = 1 ± √2. wybieramy t = 1 − √2, żeby zgadało się "ćwiartkowo".  |
| | 1−t2 | |
19 lut 22:00
Trivial: Można też obliczyć tg(22.5o) a dopiero potem pomnożyć przez −1 aby otrzymać tg(−22.5o).
19 lut 22:03
ZKS:
Według mnie ICSP o to chodziło Saizou. Nawet bez tego przenoszenia można było napisać
że dla liczb z dziedziny wartości z lewej strony są mniejsze od 15 a z prawej większe równe 15.
19 lut 22:03
ICSP: Saizou
19 lut 22:05
Ajtek:
To samo miałem na myśli
ZKS x≥15

.
19 lut 22:06
Saizou : haha ale w limicie się zmieściłem
19 lut 22:06
ZKS:
Jasne najważniejsze to to zauważyć a Ty to zrobiłeś.
19 lut 22:10
Saizou :
√x−1−√x=√3 ⇒ L<0 i P>0
19 lut 22:11
Trivial: Saizou, a 3 gdzie?
19 lut 22:18
jacuś: nie potrzebne
19 lut 22:19
Saizou : fakt nie wpisało się, wredne 3

ale to i tak nic nie zmieni
19 lut 22:22
ICSP: za łatwe były
19 lut 22:23
Saizou : nie smutaj się, masz ciastko wirtualne
19 lut 22:30