stereometria- wyznaczanie wielkość charakterystycznych w ostrosłupach
xyz: Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 16 cm , krawędź boczna jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod kątem 60st. Oblicz:
a) długość krawędzi podstawy
b)długość krawędzi ściany bocznej
c) długość wysokości ściany bocznej
d) odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi ściany bocznej
e) długość promienia okręgu wpisanego w podstawe
f) długość promienia okręgu opisanego na podstawie
Z góry dziękuję za pomoc, mnie to przerosło...
19 lut 19:27
Jolanta: Wiesz jak wyglada bryła,zrobiłes rysunek?
19 lut 19:51
19 lut 19:52
Jolanta: To jak chcesz sie nauczyc czy nie ?
19 lut 19:56
kika: On czeka ,aż ktoś wyliczy , po co ma sie wysilać?
19 lut 19:59
xyz: wiem jak wygląda bryła, próbowałem to rozwiązać ale wychodziły straszne bzdury...
19 lut 20:33
dero2005:

H = 16 − wysokość ostrosłupa
a − krawędź podstawy
l − krawędź boczna
d − przekątna podstawy
h
s − wysokość ściany bocznej
R − promień okręgu opisanego na podstawie
r − promień okręgu wpisanego w podstawę
x − odległość spodka wysokości od krawędzi bocznej
| | 16 | |
hs = √H2 + (a2)2 = |
| √15 |
| | 3 | |
| | 32 | |
l = √H2 + (d2)2 = |
| √3 |
| | 3 | |
19 lut 20:56